h

SP: Water staat huurders tot aan de lippen

17 maart 2015

SP: Water staat huurders tot aan de lippen

Steeds meer huurders van sociale huurwoningen trekken hun woonlasten niet meer. Gevolgen: kinderen niet meer naar sport of verjaardagen, toenemende druk op schuldhulpverlening, zorg mijden, sociaal isolement, verdergaande tweedeling. Die keiharde boodschap bracht de SP Afdeling Utrecht in haar rapport ‘Huur te Duur!’, dat vanmiddag in het Stadskantoor werd aangeboden aan wethouder Jansen van Wonen.

Wethouder Paulus Jansen neemt het rapport Huur te Duur! in ontvangst
Foto: Hans Verschoor / SP Utrecht

   Meer foto's en een kort verslag vind je HIER

Met een huis-aan-huisenquête en een meldpunt op de lokale website www.utrecht.sp.nl onderzocht de SP hoe huurders van sociale huurwoningen de consequenties ervaren van het huurbeleid van het VVD-PvdA kabinet Rutte II, gesteund door D66, ChristenUnie en SGP. In het SP-rapport ‘Uitgewoond?’ van 2013 werd al duidelijk wat de gevolgen zijn voor nieuwe huurders en verhuizers: 21,5% erbij in twee jaar tijd. Maar ook zittende huurders krijgen in toenemende mate te maken met woonlasten van 50% van het netto inkomen of meer. In het onderzoeksrapport laat de SP vooral veel huurders aan het woord.

SP-fractievoorzitter Tim Schipper: “Je hebt er als SP al jaren voor gewaarschuwd, geprobeerd de PvdA recht te schoppen en wat al niet, maar als je dan de verhalen van de huurders hoort word je er stil van. Het drukt je met de neus keihard op de feiten die letterlijk om de hoek spelen. Voor een steeds grotere groep is het gewoon overleven, iedere maand weer.”

In navolging van Amsterdam roept de SP op tot een stop op huurverhogingen  voor gezinnen met een minimuminkomen en een huurmatiging over de hele lijn, want zeker ook mensen net boven de huurtoeslaggrens gaan kopje onder.

Schipper daarover: “De wal keert het schip, zoveel is nu wel duidelijk. De rekening van dit afbraakbeleid is een groeiende tweedeling tussen mensen met geluk en mensen met pech. Die komt vervolgens terecht bij de gemeente, maar niet te vergeten ook de woningbouwcorporaties, die hun debiteurenportefeuille zien exploderen. Alle reden om af te rekenen met Rutte en zijn handlangers Samsom en Pechtold. Te beginnen op 18 maart, bij de Statenverkiezingen.”

Naast het rapport ‘Huur te Duur!’ zal de SP binnenkort de opvolger van ‘Uitgewoond?’ presenteren.

Reactie toevoegen

U bent hier