h

Inloopspreekuur Juridisch Loket moet open blijven

30 april 2015

Inloopspreekuur Juridisch Loket moet open blijven

Vanaf maandag 11 mei wordt het inloopspreekuur van het Juridisch Loket afgeschaft. Bij het Juridisch Loket kunnen mensen zonder of met een laag inkomen terecht voor rechtshulp. Bij het gratis inloopspreekuur kunnen mensen op een laagdrempelige manier een eerste juridisch advies inwinnen. De SP Utrecht maakt zich zorgen over deze voorgenomen sluiting en stelt hierover vanmiddag mondelingen vragen aan het college.

De Tweede Kamer heeft eind april een motie aangenomen van SP-kamerlid Michiel van Nispen, waarbij hij de regering verzoekt ervoor te zorgen dat juridische hulp geboden blijft worden aan de balies van het Juridisch Loket. Desondanks zijn loketten in kleinere plaatsen al gesloten en staat sluiting in grotere steden, waaronder Utrecht, over 2 weken op de planning. Ondertussen zijn de minister, de Raad voor de rechtspraak en het Juridisch Loket nog met elkaar in overleg. Het is echter onzeker wat eruit gaat komen. Als er niets verandert, dan moeten mensen vanaf 11 mei telefonisch (een betaald 0900 nummer, 0,25 ct/min) of online contact opnemen met het Juridisch Loket. De SP vindt dit een zeer kwalijke ontwikkeling.

“Juist voor de mensen die het meeste gebruik maken van het juridisch loket is het gratis inloopspreekuur van groot belang. Het kan niet zo zijn dat financieel kwetsbare mensen opgezadeld worden met hoge belkosten. Ook is het niet voor iedereen haalbaar, vanwege problemen met de taal of de vele vaak ingewikkelde documenten die meegenomen moeten worden, om via de telefoon de problemen voldoende toe te lichten”.

De SP vindt dat iedere inwoner van Utrecht recht heeft op laagdrempelig juridisch advies en daarom stelt Vincent Wijlhuizen vandaag mondelinge vragen in de gemeenteraad.

Burgemeester van Zanen heeft in de beantwoording van de vragen van de SP aangegeven dat ook het College het belang van laagdrempelig juridisch advies onderschrijft. Het college gaat onderzoeken wat de gemeente Utrecht kan doen om juridische hulp toch voor iedereen toegankelijk te houden. Hiervoor gaat hij in gesprek met de minister, de Raad voor de Rechtspraak en het juridisch loket.  Het College komt voor de zomer met een voorstel.

Reactie toevoegen

U bent hier