h

Vragen SP over verkoop sociale huurwoningen Spaaklaan

21 mei 2015

Vragen SP over verkoop sociale huurwoningen Spaaklaan

De SP is verbaasd over de instemming van het college met de plannen van woningbouwcorporatie Mitros om 56 sociale huurwoningen aan de Spaaklaan na renovatie te verkopen. Bij een oplopend tekort aan betaalbare sociale huurwoningen de stad een ongewenste ontwikkeling, vindt de partij. Bovendien lijkt niet te zijn voldaan aan de voorwaarde dat 70% van de huurders moet instemmen. SP-fractievoorzitter Tim  Schipper heeft hierover schriftelijke vragen ingediend.

Schipper: “Uit ons onderzoek ‘Huurders voor het Blok’ blijkt dat er steeds minder aanbod is van betaalbare sociale huur in Utrecht. Het tekort aan sociale huurwoningen loopt op naar 4000 stuks in 2019, lees ik pas geleden in de Woonvisie. Het is dan wel heel gek om juist deze huizen te verkopen, met als argument een gebiedsplan uit 2009. Dweilen met de kraan open, de tijden zijn veranderd. Renovatie is natuurlijk prima. Die huizen zijn er ook hard aan toe, maar verkopen: doe maar even niet.”

Bij de draagvlakmeting bleek 62,79% van de reguliere huurders voorstander te zijn van de plannen van Mitros. Daarmee zou het benodigde draagvlak zijn gehaald, schrijft de corporatie.

Schipper nogmaals: “Ik ben geen jurist, maar in het Burgerlijk Wetboek staat toch echt dat een draagvlak van 70% vereist is. Dat lijkt dan toch niet te kloppen. De meting is onder 45 huurders gedaan, maar er zijn meer dan 45 woningen in het blok. Wat is er met die overige huizen aan de hand. Staan die leeg, worden die tijdelijk verhuurd? En wat gebeurt er met die bewoners?”

Gezien de korte termijn waarbinnen de urgenties aan de zittende huurders worden uitgereikt heeft de SP aangedrongen op spoedige beantwoording door het college.

Reactie toevoegen

U bent hier