h

SP: BEFU-Terrein moet groen

8 juni 2007

SP: BEFU-Terrein moet groen

Door Tim Schipper

Op 30 mei presenteerde de gemeente de (herziene) plannen over de herontwikkeling van het terrein van de voormalige betonmortelcentrale BEFU aan de Verlengde Hoogravenseweg. Kern van de zaak is en blijft de noodzaak van de verplaatsing van aannemersbedrijf van Hees vanuit Dichterswijk-West. Daarnaast gaat 'De Arm' uitbreiden, er komen 17 kleine bedrijfsunits en in de toekomst mogelijk woningbouw op het Prozee-terrein.

befu.JPG

2200 vrachtwagens per jaar van de firma van Hees, die aan en af rijden via de Hooft Graaflandstraat-Liesbosweg - Verlengde Hoogravenseweg. Daarbij komen de auto's van het personeel en bezoekers van van Hees, het personeel en bezoekers van De Arm, de bedrijfsunits en later die van de bewoners van het Prozee-terrein.
En dat is niet alles. Uitbreiding van de roeivereniging, een fitnessvoorziening en horeca bij het Liesboschpark. Nieuwbouw (53 woningen) aan de Hagesteinstraat, plus plannen voor woningbouw als de scholen aan de Duurstedelaan worden samengevoegd.

Per afzonderlijk plan wellicht een aanvaardbare verkeerstoename, alles bij elkaar genomen een hele flinke klapper voor met name de Hooft Graaflandstraat. De SP vindt deze ontwikkelingen een onaanvaardbare aanslag op de leefbaarheid van de wijk en zal zich daarom in de gemeenteraad verzetten tegen deze plannen voor het BEFU-terrein.

Wat dan wel? Zo?n 500 meter zuidelijker langs het kanaal, op het grondgebied van Nieuwegein, is bij de Noordersluis een plek waar aan de voorwaarden van van Hees voldaan kan worden. Wij vinden dat deze alternatieve locatie bij het onderzoek naar verplaatsing van de firma van Hees betrokken moet worden. De toename van de woningbouw in de wijk vraagt ook om een toename van het groen.

Befu 3

De SP zou graag zien dat bij het plan voor het BEFU-terrein rekening wordt gehouden met eventuele toekomstige woningbouw op het naastgelegen Prozee-terrein. Ons voorstel zou zijn om het Liesboschpark daarom uit te breiden met het BEFU-terrein. Een optie die ook al door de gemeente wordt genoemd als de verplaatsing van de firma van Hees naar het BEFU-terrein niet door kan gaan.
Voor wat betreft 'De Arm' zou het de moeite waard kunnen zijn eens te kijken naar een alternatief op het bedrijventerrein Overvecht, dat kampt met veel leegstand.

Ook moeite met deze plannen? We zijn benieuwd naar uw reactie.

Op 12 juni bespreekt de raadscommissie voor Stedelijke Ontwikkeling de herontwikkeling van het BEFU-terrein. U kunt dan komen inspreken. Opgeven kan via de griffie: (030)-286 1192.

Meer informatie:

Tim Schipper (raadsfractie SP): 06-20337002
030-2870283
t.schipper@utrecht.nl

U bent hier