h

SP-fractie stemt tegen structuurplan Zijdebalen

8 juni 2007

SP-fractie stemt tegen structuurplan Zijdebalen

zijdebalen.jpg

De omgeving van het Zijdebalen-terrein is één van de meeste vervuilde stukjes Utrecht, mede door het drukke verkeer aldaar. Deze plek wil de gemeente volproppen met ongeveer 440 woningen. Geen goed idee, vindt de SP. Een toekomstig bestemmingsplan komt nooit door de mileutoets heen. De fractie stemde daarom tegen de vaststelling van het structuurplan Zijdebalen.

Het Structuurplan was de uitkomst van een traject waarin met één ontwikkelaar gezocht is naar mogelijkheden voor herontwikkeling van het terrein. De wereld op zijn kop, volgens de SP en ook de VVD. De volgorde is eerst de kaders vaststellen en dan iemand vinden die er brood in ziet en niet andersom.

Haast was echter geboden, want de gemeente dreigde haar voorkeursrecht te verliezen op de aankoop van panden en gronden in het gebied. De commissie Stedelijke Ontwikkeling had het oorspronkelijke structuurplan, met nog 20% meer woningen, op 15 mei afgekeurd. In allerijl had wethouder Bosch daarom een aangepast plan gemaakt, dat na zorvuldig coalitieberaad door de raad aangenomen werd. De zorgvuldigheid ging echter niet zover dat de omwonenden van de aanpassingen op de hoogte waren gebracht. Terwijl dit toch een plan was 'in samenspraak met de buurt'.

De SP ondersteunde wel een amendement van de ChristenUnie om het aandeel sociale woningbouw in het plan op te krikken. Ook een amendement van het CDA werd aangenomen: er kan een zogenaamd 'hoogteaccent' van 12 verdiepingen komen, ter compensatie van de vermindering in hoogte aan de kant van de Vecht. Dit kreeg geen steun van de SP...

U bent hier