h

STOP DE WOEKERHUREN, STOP CETA

Binnenkort wordt het CETA-verdrag in stemming gebracht in de Tweede Kamer. Het verdrag is een regelrechte aanval op de lokale democratie.

CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) is een handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada. Nederland is partij bij dit verdrag. In CETA staan afspraken over onder andere de handel in goederen, diensten en investeringen.

Als CETA er door komt krijgen multinationals veel extra macht. Zij kunnen dan landen en gemeentes aanklagen als die regels instellen om mens en milieu te beschermen ten koste van bedrijfswinsten. Multinationals kunnen vanaf dan onder andere de strijd aanbinden met lokale maatregelen om woekerhuren in te dammen. Door CETA kunnen beleggers Nederland aanklagen voor honderden miljoenen euro’s, simpelweg omdat steden kiezen voor het algemeen belang en daarmee winstmaximalisatie in de weg staat. En ze hebben goede kans om dat te winnen: ongeacht de noden van de stad, ongeacht de wil van haar inwoners.

Aanval op betaalbaar wonen

Als CETA werkelijkheid wordt, komt de betaalbaarheid van wonen in Utrecht nóg verder onder druk te staan. En dat terwijl de prijzen van woningen in de vrije markt nu al vaak door het dak schieten. Steeds meer beleggers kopen Utrechtse woningen op om voor woekerprijzen te verhuren.

Utrechters willen nu juist een stad met meer betaalbare woningen. Dat willen ze voor zichzelf en voor andere - toekomstige – stadgenoten en al helemaal voor hun kinderen of kleinkinderen. Met CETA wordt de lokale democratie volledig buitenspel gezet.

Dit handelsverdrag is een wurgakkoord, met betaalbaar wonen als slachtoffer. Dat mag niet gebeuren.

Onze stad, onze regels!

De stad is niet van vastgoedbeleggers, de stad is van haar inwoners. Zij hebben recht op betaalbare woningen, zonder woekerhuren van vastgoedgraaiers. Teken daarom ons pamflet en roep de Tweede Kamer op dit wurgakkoord niet goed te keuren.

 
1 Start 2 Complete
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

U bent hier