h

SP: informatie "kwaliteits"makelaars onder de maat

16 april 2001

SP: informatie "kwaliteits"makelaars onder de maat

 

PERSBERICHT
SP gemeenteraadsfractie Utrecht
Utrecht, 16 april 2001.

SP: informatie "kwaliteits"makelaars onder de maat

Veel makelaars in de regio Utrecht nemen het niet al te nauw met het geven van informatie over erfpacht en servicekosten voor hun woningaanbod. Volgens een steekproef van de Socialistische Partij worden in ca. 50% van de relevante gevallen erfpacht of servicekosten (soms zelfs beiden) niet vermeld in De Makelaar, het blad van de NVM regio Utrecht. Hierdoor worden de woonlasten lager voorgesteld dan ze in werkelijkheid zijn. Het verschil kan op jaarbasis meer dan f 5000 bedragen. De SP gemeenteraadsfractie Utrecht vraagt in een open brief aan de NVM om een eind te maken aan dit soort praktijken.

Directe aanleiding is het artikel "Elke makelaar is nog geen NVM-makelaar" in De Makelaar van 6 april jl. In het artikel wordt hoog opgegeven over de vakbekwaamheid en integriteit van NVM-makelaars. Letterlijk wordt gesteld: "Iedereen die geslaagd is voor het makelaarsexamen kan zich én laten registreren én bij de NVM aansluiten. Wie voor een andere organisatie kiest, doet dat waarschijnlijk omdat hij of zij andere prioriteiten stelt. Misschien omdat ze die erecode minder belangrijk vinden? Echte makelaars zijn dienstverleners."

SP-fractievoorzitter P.Jansen is van mening dat de NVM gezien haar pretenties de aangesloten makelaars moet dwingen om alle relevante gegevens over de woonlasten in "De Makelaar" te vermelden. Anders kunnen potentiële kopers in grote problemen komen. Zij zijn immers lang niet allemaal gewend om zelf door dergelijke verkoopmethoden heen te prikken. Ook huishoudens met lagere inkomens zoeken, gedwongen door het huidige overheidsbeleid, in toenemende mate hun heil op de markt voor koopwoningen. Voor deze groep kan een onderschatting van de werkelijke woonlasten ronduit ernstige gevolgen hebben.

Tenslotte wil de SP ook dat de kwaliteit van verkoopbrochures voor nieuwbouwwoningen verbetert. Een recent onderzoek van de TU Delft [1] heeft aangetoond dat deze brochures vaak onduidelijke, versluierende of ronduit misleidende informatie bevatten. Enkele voorbeelden: een torenflat die naast laagbouw gebouwd wordt is "vergeten" op de perspectieftekening; de plattegrond is geillustreerd met onwaarschijnlijk kleine meubels; de maten van een zolderverdieping worden schijnbaar vergroot door de daklijn niet in te tekenen op de gebruikelijke 1,50 meter lijn, maar pas vanaf de 0,75 meter lijn. De SP-fractie heeft Burgemeester en Wethouders verzocht om in de toekomst bij de contractvorming met projektontwikkelaars aanvullende voorwaarden op te nemen inzake objectieve voorlichting aan de kopers.
Inlichtingen:

P.Jansen, (06) 51844755.

[1] Zie: "Verkoopbrochures bij nieuwbouwwoningen" in Tijdschrift voor de Volkshuisvesting 2001/2.

Reactie toevoegen

U bent hier