h

SP zeer tevreden over uitspraak kort geding Schnetz

10 april 2001

SP zeer tevreden over uitspraak kort geding Schnetz

 

PERSBERICHT SP gemeenteraadsfractie Utrecht
Utrecht, 10 april 2001.

SP zeer tevreden over uitspraak in kort geding Schnetz. Rechter stelt partij in het gelijk.
De SP gemeenteraadsfractie is zeer tevreden over de uitspraak van de president van de Utrechtse rechtbank in het kort geding dat Leefbaar Utrecht voorzitter Broos Schnetz had aangespannen tegen de SP en haar woordvoerders R.Ruers en P.Jansen.

Schnetz eiste rectificatie van de uitlatingen van de SP aan zijn adres in verband met de verkoop van een aantal panden aan de Domstraat en Achter Sint Pieter. De panden werden door woningcorporatie Mitros in 1995/96 ver onder de marktwaarde van de hand gedaan, waarna in de vervolgketen een aantal personen en bedrijven een grote winst maakte bij doorverkoop. Een van de betrokkenen was Broos Schnetz. 

De rechter heeft in de uitspraak alle argumenten aangevoerd door de SP op één na overgenomen, de eis van Schnetz afgewezen en de eiser veroordeeld tot betaling van de proceskosten.

De kern van het verwijt van Schnetz aan de SP was de beschuldiging dat hij zich schuldig gemaakt zou hebben aan moreel laakbaar gedrag, door in een maand tijd
f 145.000 te verdienen bij de doorverkoop van een pand.

De rechter zegt hierover letterlijk: "De vraag of deze uiting als onrechtmatig moet worden beoordeeld moet ook worden beantwoord in het licht van het feit dat Schnetz wist dat Van den Bruele de panden voor een te lage prijs had gekocht, tegen de achtergrond van het aan de kaak stellen van een misstand in het algemeen belang. In dat licht bezien kan niet geoordeeld worden dat deze woorden een kwalificatie vormen die als onrechtmatig jegens Schnetz moet worden aangemerkt."

Op één punt wijst de rechter de argumentatie van de SP af: Jansen en Ruers hadden aangevoerd dat ze de uitspraken namens hun partij gedaan hadden, dus niet in persoon gedaagd konden worden en bovendien voor uitspraken gedaan als raadslid onschendbaar zijn. De rechter staat echter op het standpunt dat uitspraken in een persbericht niet vallen onder de onschendbaarheid van raadsleden en dat ook indien personen namens een partij uitspraken doen van hen persoonlijk de nodige zorgvuldigheid geëist kan worden.

Gezien de inhoudelijke beoordeling van de rechter over het dispuut met Schnetz zien Ruers en Jansen ervan af om op dit punt beroep aan te tekenen.

Inlichtingen:

P.Jansen, (06) 51844755.

Reactie toevoegen

U bent hier