h

Kans op megasuper slinkt

30 oktober 2003

Kans op megasuper slinkt

Algemeen Bestuur Regio Utrecht kritisch over plannen

De kans dat de gemeente Utrecht de mogelijkheid krijgt om een mega­supermarkt te realiseren langs de A2 bij Leidsche Rijn wordt kleiner. Dat bleek bij de vergadering van het algemeen bestuur regio Utrecht (BRU) op 29 oktober 2003. SP-lid P.Jansen had in juni jl. bij het dagelijks bestuur geïnformeerd naar de mogelijkheden van het BRU om een stokje te steken voor het Utrechtse plan. Hij bleek tijdens een discussie over de antwoorden van het DB steun te krijgen van een flink aantal regionale vertegen­woordigers, uit onder meer Bunnik, De Bilt, Woerden en Breukelen.

Conclusie was dat het algemeen bestuur zich na januari 2004 (wanneer het BRU verkleind wordt tot tien gemeenten) bij de discussie over het nieuwe Regionale Structuurplan nader zal beraden over het vestigingsbeleid voor grootschalige detailhandel. Vóór die tijd worden geen onomkeerbare ontwikkelingen toegestaan.

Een megasuper is, in tegenstelling tot wat sommige mensen denken, niet goedkoper dan een gewone supermarkt, maar juist duurder. De exploitant richt zich op de bovenkant van de markt met een groot assortiment: veel luxe producten, veel verschillende merken voor eenzelfde product. Ook bieden dergelijke supermarkten een groter aandeel nonfood producten, waarbij de krenten uit de pap gehaald worden van een groot aantal branches.

Een supermarkt van 4000 m2 zou klanten trekken tot in Breukelen, IJsselstein en Bunnik. Klanten die allemaal met de auto komen, waardoor de nu al overvolle autowegen rond Utrecht nog verder overbelast zullen worden. De SP waarschuwt er ook voor dat één megasuper in Leidsche Rijn de deur openzet voor een regionale “koopkrachtstrijd”, waarbij de gemeenten rond de stad tegen elkaar zullen opbieden met steeds grotere winkelvestigingen, om te voorkomen dat hun inwoners elders gaan shoppen. Het eind van het liedje zal dan zijn dat vele buurt- en dorpswinkelcentra het loodje leggen en de keus van de klant op termijn juist kleiner wordt in plaats van groter.

De SP wil daarom dat in het nieuwe streekplan van de provincie en het regionale structuurplan van het BRU een plafond van 1500m2 wordt vastgelegd voor de vestiging van nieuwe en de uitbreiding van bestaande supermarkten.

Reactie toevoegen

U bent hier