h

A Long Walk to Freedom

24 februari 2004

A Long Walk to Freedom

Enkele tientallen vluchtelingen en sympathisanten lopen van vrijdag 27 februari tot en met maandag 1 maart in een protestmars door Nederland. Zij keren zich tegen de invulling van de eenmalige maatregel en het bijbehorende uitzettingsbeleid van minister Verdonk.

Onder de titel 'A Long Walk to Freedom???' vragen zij nogmaals vluchtelingen die al zo lang in  onzekerheid leven, eindelijk vrijheid en een toekomst in Nederland te geven. Iedereen die zich in deze doelen  kan vinden, kan zich aansluiten en meewandelen. Bovendien vraagt men organisaties hun steun uit te spreken voor deze actie.

De 'Long Walk to Freedom ???' is ontstaan uit een overleg tussen verschillende maatschappelijke organisaties in Groningen, zoals de SP,  Groen Links en PvdA, Humanitas, Van Harte Pardon en vluchtelingenorganisaties.

Men loopt de route met enkele tientallen, maar met hen gaan duizenden verhalen en stemmen, die vragen om gehoord te worden. Men heeft besloten om te gaan lopen, omdat de discussie over dit beleid nog niet is afgelopen, maar eigenlijk nog maar net is begonnen.

De standpunten van de organisatoren van 'A Long Walk to Freedom???' zijn de volgende:

 • Alle uitgeprocedeerde vluchtelingen die onder de oude Vreemdelingenwet een asielverzoek hebben ingediend, hebben recht op een verblijfsvergunning.
 • Vluchtelingen mogen niet maatschappelijk uitgesloten en administratief verwijderd worden, door hen op te sluiten in verwijdercentra en daarna op straat te zetten.
 • Gemeenten moeten weigeren vluchtelingen op straat te zetten of ze af te laten voeren naar vertrekcentra.
 • Er moet een parlementaire enquête komen over de vluchtelingenproblematiek en het functioneren van de IND, om het totale gebrek aan duidelijkheid en democratische controle tegen te gaan.
 • Asielbeslissingen moeten aan de hand van de resultaten van de parlementaire enquete getoetst worden. Daarom moeten uitzettingen en opsluiting van vluchtelingen met onmiddellijke ingang worden stopgezet.

Hoe kunt u helpen? Dit kan op drie verschillende manieren

 • U kunt met de groep meelopen. U kunt zich op elk mogelijk moment bij de groep aansluiten. Hiervoor zijn de demonstraties in Utrecht (zaterdag 28 februari om 13:00) en Den Haag (maandag 1 maart, 14:00 verzamelen voor het Centraal Station) uitermate geschikt.
 • U kunt de Walk2freedom financieel steunen door een bedrag over te maken op giro nr. 5393772 van Payam, t.n.v. Walk2freedom.
 • U kunt als organisatie of individu de actie ondersteunen. Hiervoor zal een lijst opgesteld worden, met allen die de actie ondersteunen.

PROGRAMMA

 • Groningen - Assen (vrijdag 27 februari)
  vertrek 8:00 vanaf het Centraal Station in Groningen
  demonstratie om 16:00 voor het stadhuis in Assen
  persconferentie om 20:00
 • Utrecht - Woerden (zaterdag 28 februari)
  demonstratie om 13:00 voor het stadhuis in Utrecht
  persconferentie om 20:00
 • Woerden - Zoetermeer (zondag 29 februari)
  persconferentie om 20:00
 • Zoetermeer - Den Haag (maandag 1 maart)
  protestmars door de stad, vanaf 14:00 voor het Centraal Station

Reactie toevoegen

U bent hier