h

Utrechtse raadsfracties rollen rode loper uit voor seksbedrijf Wegra

27 juli 2004

Utrechtse raadsfracties rollen rode loper uit voor seksbedrijf Wegra

Om een wit voetje te halen bij de bewoners van de Breedstraatbuurt rolden de meeste Utrechtse gemeenteraadsfracties -met uitzondering van SP en PvdA- op 1 juli de rode loper uit voor Wegra. Wegra is de marktleider, bijna monopolist , voor de raamprostitutie in Utrecht. Het bedrijf is eigenaar van de meeste woonboten op het Zandpad en panden aan de Hardebollenstraat.

Bewoners van de Breedstraatbuurt lobbyen al een aantal jaren bij de gemeenteraad om de overlast van kroegen, koffieshops en prostitutie terug te dringen. Dat er sprake is van enige overlast staat buiten kijf. Met name luidruchtig verkeer van bezoekers van deze lokaliteiten en rondhangende jongeren zorgen voor hinder. Aan de andere kant heeft dit deel van de binnenstad sinds jaar en dag dit karakter. Iedereen die in de Breedstraatbuurt gaat wonen weet dat dit niet Houten-Zuid is.

De SP-fractie vindt het prima als de overlast in de Breedstraatbuurt -bijvoorbeeld door verplaatsing of verspreiding- kan worden teruggedrongen, maar vindt dat dit niet ten koste moet gaan van andere wijken. Wij houden namelijk niet zo van het louter verplaatsen van een probleem, zeker niet als dat daardoor nog verergerd wordt.

En dat is hier het geval. De gemeente heeft op dit moment geen juridische middelen om Wegra uit de Hardebollenstraat weg te krijgen. En dat weet Wegra maar al te goed. Bedrijfsleider Jobben verklaarde in het Utrechts Nieuwsblad dat hij de 25 werkplekken aan de Hardebollenstraat alleen opgeeft als ze daarvoor 50 nieuwe plekken aan het Zandpad terugkomen. Aan de concentratie en uitbreiding van de raamprostitutie aan het Zandpad zitten nog twee grote nadelen.

De magneetwerking van het Zandpad zal nog veel groter worden dan hij nu al is. Aan het aantal Duitse nummerplaten op de parkeerplaatsen bij de sexboten kan je nu al zien dat de liefhebbers van heinde en verre naar de Domstad komen. Dat wordt straks nog veel erger. Daarmee krijg je hetzelfde soort overlast als bij een megasuper, maar dan binnen onze stadsgrenzen.

Een ander gevolg van de uitbreiding aan het Zandpad is dat het peperdure fietspad, dat nog geen jaar geleden is geopend als onderdeel van de recreatieve fietsroute langs de Vecht, waardeloos wordt. Er worden immers 50 werkplekken gebouwd aan de Overvechtse kant van het fietspad en die plekken moeten vanuit de auto bekeken kunnen worden. Overigens betekent dit ook nog een flinke aantasting van het groen ter plekke.

De motie die op 1 juli door een raadsmeerderheid is aangenomen vraagt het college om op zoek te gaan naar alternatieve locaties voor de Hardebollenstraat, "…. waaronder ook uitbreiding aan het Zandpad." Wij denken dat dit een zéér onverstandig besluit is. Veel verstandiger zou het zijn wanneer de gemeente in de Breedstraatbuurt de handhaving verbetert en bij overtreding van vergunning- of bestemmingsplanvoorschriften hard optreedt tegen de overtreder. De nieuwe horecaverordening biedt nog meer mogelijkheden om sancties op te leggen aan bedrijven die over de schreef gaan, met als uiterste sanctie: intrekken van de vergunning. Gebruik die dan ook.

P.Jansen, voorzitter SP-fractie gemeenteraad Utrecht.

Reactie toevoegen

U bent hier