h

Bob Ruers: "BO-EX goed fout met asbestsanering"

28 april 2005

Bob Ruers: "BO-EX goed fout met asbestsanering"

De woningstichting BO-EX 91 is bij de renovatie van haar woningcomplex aan de Robijnhof in Hoograven-Tolsteeg zwaar in de fout gegaan.

Afgelopen maandag heeft de Arbeidsinspectie de bouwwerkzaamheden aan de 194 woningen uit de vijftiger jaren met directe ingang volledig stop gezet. Er blijkt in deze woningen het nodige gevaarlijke asbestmateriaal verwerkt te zijn en dus moeten er bij de renovatie speciale voorzorgsmaatregelen getroffen worden ter bescherming van de bouwvakkers en de bewoners. Omdat de aannemer die maatregelen 'vergeten' was, greep de Arbeidsinspectie deze week in. Voorlopig ligt de bouw stil totdat een asbestverwijderingsbedrijf op de juiste manier het gevaarlijke materiaal heeft aangepakt.

Nu doet zich hierbij het merkwaardige feit voor dat zowel de BO-EX als de aannemer al heel lang wisten dat er asbest in de woningen zat. In de zomer van 2003 heeft de BO-EX een asbestonderzoek laten verrichten door een ingenieursbureau. Dat bureau rapporteerde op 4 juli 2003 aan de BO-EX dat vooral in groene en grijze platen van de raamkozijnen het kankerverwekkende asbestmateriaal zat. Je vraagt je dan af hoe het mogelijk is dat de BO-Ex met die wetenschap niets heeft gedaan.

Het is goed dat de Arbeidsinspectie de bouw stil heeft gelegd, maar het is onbegrijpelijk dat de Arbeidsinspectie geen aangifte heeft gedaan tegen de BO-EX en de aannemer. Opzettelijke overtreding van veiligheidswetgeving op asbestgebied verdient hard aangepakt te worden.

De SP-fractie zal deze ernstige kwestie in de gemeenteraad aan de orde stellen. Dat is nodig want het is niet de eerste keer dat eigenaren en woningcorporaties de hand lichten met de asbestvoorschriften. Zo moest in 2003 de Arbeidsinspectie de renovatie van het Beatrixtheater van Jaarbeurs stop zetten wegens asbestgevaar en ging woningstichting Mitros vorig jaar november over de asbest-schreef bij een woning aan de Hogenhorstdreef.

Het wordt hard tijd dat particuliere eigenaren en zeker woningcorporaties voor een volledige asbestinventarisatie van hun gebouwen zorgen. De gemeente Utrecht zelf heeft op dat punt enkele jaren geleden het goede voorbeeld gegeven.

Bob Ruers

U bent hier