h

Column van Tim Schipper: De Koopzondag

21 april 2005

Column van Tim Schipper: De Koopzondag

Dit college van B&W en onze gemeenteraad weten waar de prioriteiten liggen. De uitbreiding van het aantal koopzondagen is daar een van.

Typisch een onderwerp waarover je alle Utrechters de mening moet vragen in een referendum. Dat is zo'n belangrijk en heikel punt. Nee, daarover willen / kunnen de dames en heren echt niet zelf beslissen. De democratie viert hoogtij in onze stad. En dan mag het best een paar miljoen kosten! Goed ook dat je alleen kan kiezen voor wel of geen uitbreiding. Wie zou er tenslotte willen stemmen voor minder, of helemaal geen koopzondagen?

De koopzondag; veel gewichtiger ook dan het Coriocontract, de parkeergarage onder het Lucas Bolwerk en de HOV om de zuid. Die dingen zijn ook zo complex en er is zoveel geld van de burgers mee gemoeid, daar moet je ingewijde voor zijn om er iets over te kunnen zeggen. Volkomen terecht dat de gewone Utrechters daarover niet zijn geraadpleegd.

Ik moet zeggen, er zitten tal van voordelen aan de uitbreiding van de koopzondagen. De extra werkgelegenheid voor reinigingspersoneel, winkelpersoneel en politie. De extra parkeeropbrengsten voor onze stad, de bekeuringen. Extra amusement voor de bezoekers aan de stad, bij risicowedstrijden van FC Utrecht. Gratis op de eerste rij als de supportersgroepen elkaar treffen bij het indrinken. Extra mogelijkheden voor stadsvernieuwing, nadat de supportersgroepen elkaar getroffen hebben bij het indrinken. Allemaal extra's voor de bewoners van Corio-City. Mooi!

De kerken komen voller te zitten, als het winkelende publiek de drukte zwaar te moede wordt. Extra kaarsenverkoop ook in die kerken, bedenk ik me. Genoeg redenen dus voor het CDA om de bezwaren tegen uitbreiding van de koopzondagen alsnog in te trekken.

Dat beetje extra luchtverontreiniging en filevorming moeten we maar voor lief nemen. Utrecht is nu eenmaal de wereldstad in de regio. Hoort er allemaal bij. Wie daar niet tegen kan moet maar verhuizen naar Oost Groningen of zo. Is goed voor de werkgelegenheid van de verhuizers.

Nee, laat maar komen dat referendum. Ik weet wel wat ik ga stemmen.

Tim Schipper
Bestuur SP Afdeling Utrecht

U bent hier