h

Mitros: we schilderen iedere vijf jaar!

6 april 2005

Mitros: we schilderen iedere vijf jaar!

Woningcorporatie Mitros schildert zijn huizen gemiddeld eens in de vijf jaar. Die krasse uitspraak deed directeur W. Duijster tijdens een presentatie voor de Utrechtse gemeenteraadscommissie stedelijke ontwikkeling op 31 maart 2005.

De SP had vanaf september 2004 aangedrongen op een bespreking van het onderhoudsbeleid van de grootste Utrechtse woningcorporatie (30.000 woningen), die te kampen heeft met veel achterstallig onderhoud.

Duijster had meer opmerkelijk nieuws: Mitros besteedt per jaar gemiddeld € 1186 per woning aan onderhoud, een bedrag dat vér boven het landelijk gemiddelde bij corporatiewoningen ligt. Ook is de corporatie er zeer trots op dat in 2004 en 2005 maar liefst 1300 woningen een renovatie- of instandhoudingsbeurt krijgen.

SP-fractievoorzitter Jansen kijkt iets anders aan tegen het onderhoudsbeleid van Mitros: "Toen Mitros in 1993 gevormd werd uit het voormalige gemeentelijk woningbedrijf, K77 en de woningbouwvereniging Nieuwegein, was er al sprake van een enorm achterstallig onderhoud. Dat werd toen geschat op 110 miljoen gulden. Nu zijn we 12 jaar verder en zijn de problemen nog steeds niet opgelost. Ondertussen hebben de huurders wel ieder jaar een huurverhoging voor de kiezen gekregen en zijn de huren bij vrijkomende woningen nog veel sterker opgetrokken. Het huidige onderhoudsprogramma van Mitros lijkt ook niet voldoende om de achterstand in te lopen. Als je 650 woningen per jaar renoveert, kom je op 30.000 woningen eens per 46 jaar langs. Een huis moet echter minstens eens in de 25 jaar een grote beurt krijgen om bij de tijd te blijven. Ook als je kijkt naar het kleinere onderhoud zoals het vervangen van de keukenblokken en het sanitair liggen de aantallen per jaar veel te laag."

Goed nieuws voor de huurders is dat Duijster tijdens de presentatie toezegde dat zijn huurders de meerjaren onderhoudsramingen voor hun complex kunnen inzien. Zo kan iedereen controleren wat er de komende jaren geïnvesteerd wordt.

Tijdens de openbare commissievergadering over Mitros op 6 april lieten bewonersvertegenwoordigers van de complexen buitenring/Ondiep en Elbedreef/ Overvecht weten dat ze weinig fiducie hebben in de mooie verhalen van de Mitros directie. Desondanks is wethouder Van Kleef (PvdA) niet van plan om Mitros harder te gaan aanpakken, zoals de SP gevraagd had. De gemeente kan op grond van de woningwet huiseigenaren verplichten om onderhoudswerkzaamheden uit te voeren, als er sprake is van grote achterstand. Van Kleef voelt daar niets voor, ".. omdat de kans bestaat dat Mitros dan over de kling gejaagd wordt."

 

 

U bent hier