h

RHD-ers boeken overwinning

27 april 2005

RHD-ers boeken overwinning

Na het uitbreken van een staking bij de RHD, vroeg de SP om een spoeddebat van de gemeenteraad en ging bij het stakingscomité op bezoek.

De werknemers bij de gemeentereiniging in Utrecht worden al jaren onderbetaald. Werknemers worden in Amsterdam en Rotterdam hoger ingeschaald, de inconveniententoeslag (toeslag voor zwaar en vuil werk) is in Rotterdam 2 keer en in Amsterdam zelfs 3 keer zo hoog. De 3/6/9%-regeling (3, 6 of 9% extra loon als een werknemer zijn werk goed doet) wordt in Utrecht, in tegenstelling tot Rotterdam en Amsterdam, bijna nooit uitgekeerd. Toen de OR vorige week opnieuw met een kluitje in het riet werd gestuurd rond het onderwerp functiewaardering was de maat vol. Het personeel sprak (eindelijk) als één man door het werk neer te leggen. Pas nadat de verantwoordelijk wethouder Jan van Zanen had toegezegd binnen een week met een bod te komen over A) wanneer de nieuwe functiewaardering klaar moest zijn en B) voor een voorschot tot die datum. De eensgezindheid van vorige week maakte duidelijk dat als hij vandaag niet met een fatsoenlijk bod was gekomen, de staking van vorige week slechts een waarschuwingsstaking was geweest.

Hier een kort sfeerverslag van de stakingsdag:

Tractieweg, kwart over zeven 's ochtends. In de rij voor de koffieautomaat. Op de automaat is opgehangen "Dames en Heren, 27 april, 7:45 uur, bijeenkomst kantine, loonbod". De sfeer is erg goed. De kantine zit tot de nok vol, de helft moet staan, meer dan 200 medewerkers van de Reinigings- en Havendienst is present. De overheersende kleur is oranje (van de bekende overall's) Dan begint het wachten.... kwart voor acht, acht uur...

Opeens begint er buiten wat te bewegen, twee vuilniswagens worden haaks voor de poort gezet. De sfeer wordt grimmiger, maar nog steeds gezellig.

Ik begin het vermoeden te krijgen wat er aan de hand is. Het actiecomité voelde zich gepiepeld. De eis over het voorschot (eis netto 150 euro per maand) was vertaald in een bruto-eis waarbij ze het verkeerde belastingtarief kregen voorgeschoteld. Daardoor waren ze ingegaan op een bod wat netto te laag uitkwam en waarvan ze het gevoel hadden dat ze dat niet konden verdedigen. In de emotie wilden ze oproepen hun lidmaatschap van de ABVAKABO op te zeggen. Tot gisteravond laat heb ik met het actiecomité gesproken om hen proberen te overtuigen dat dreigen met opzegging geen zin had, maar dat ze hun eenheid moesten zien te bewaren om die te gebruiken de boel meer onder druk te zetten.

De boel wordt door het actiecomité kennelijk meer onder druk gezet.

Om half negen komen Henk Boonstra (actiecomité) en Michel Jansma (bestuurder ABVAKABO) de kantine binnen. De gezichten staan op onweer, maar het onderhandelingsresultaat is goed:
* op 1 september is iedereen in de schalen 1 t/m 5 van de uitvoerende- en de technische dienst opnieuw ingeschaald, hierbij wordt een vergelijking gemaakt met de inschalingen in Amsterdam en Rotterdam.
* ook de inconvenientenregeling wordt aangepast.
* de 3/6/9% regeling wordt voortaan normaal toegepast
* de herwaardering wordt met terugwerkende kracht tot 1 juni 2003 toegepast.
* 500 euro netto ineens wordt als voorschot uitgekeerd.

Het resultaat wordt met applaus ontvangen. Om negen uur rijden de wagens weer de poort uit.

De SP wil de RHD-ers feliciteren met hun behaalde resultaat en hun getoonde eensgezindheid en vastberadenheid. Wij zullen de zaken bij de RHD op de voet blijven volgen en steunen.

Michel Eggermont, (AB-lid, verantwoordelijk voor Solidair - SP in Bond en Bedrijf)

U bent hier