Niels de Heij: “Europese grondwet leidt tot superstaat”
Niels de Heij: “Europese grondwet leidt tot superstaat”
Meer marktwerking, meer bureaucratie en meer macht voor Europa ten koste van de Nederlandse soevereiniteit. Niels de Heij - fractiemedewerker voor Harry van Bommel en verantwoordelijk voor de SP-campagne ‘weet waar je JA tegen zegt’ - schuift het niet onder stoelen of banken: de Europese grondwet is een volgende stap in de richting van een Europese superstaat.
Op de Bernadottelaan behandelde hij afgelopen donderdag voor geïnteresseerde SP-leden de grondwet, het referendum en de tegencampagne van de SP.
De SP heeft tien punten van bedenkingen over de Europese grondwet. Niels lichtte hiervan een aantal nader toe, zoals het punt van de vorming van een Europese staat. ‘De grondwet draagt bij aan de vorming van een Europese natie. Europa heeft al een eigen vlag, volkslied, munt en parlement. Met de grondwet komt daar een eigen leger, een Europa-dag op 9 mei en een grondwet bij en wordt een volgende stap gezet richting een Europese superstaat.’ Geen goed idee, meent Niels en met hem de SP. ‘De huidige situatie voldoet prima. Het is onverstandig om nog meer van onze soevereiniteit op te geven aan het grotere geheel, waarin de grotere landen het voor het zeggen krijgen.’
Ook de verdere machtsoverdracht van de lidstaten naar Brussel baart zorgen. De Europese Unie krijgt meer ‘exclusieve rechten’ bovenop de bestaande als de douane, de interne markt en het monetair beleid. Justitie en defensie komen volledig in handen van de Europese Unie. De invloed van kleine lidstaten als Nederland wordt verder beperkt, doordat besluitvorming steeds meer op basis van een meerderheid plaatsvindt en het vetorecht verder wordt ingedamd. Daarnaast formuleert de grondwet dat de Europese grondwet boven de nationale constituties komt te staan.
Vooral de gebrekkige democratische controle, waar met de grondwet geen verbetering in komt, steekt Niels. ‘Europa heeft geen echt parlement. Het heeft geen initiatiefrecht en er is geen democratisch debat. De vraag is of we dit willen. Nederland zal met de inperking van het vetorecht een deel van haar grip kwijtraken.’
Verder krijgt de vrije markt alle ruimte. Het gaat zelfs zo ver dat in de grondwet de vrije-markteconomie als economisch model gaat gelden voor de Europese Unie. Publieke diensten krijgen hier dus ook mee te maken. Liberalisering staat boven alles voorop. ‘Dit is uniek in de wereld, omdat tot dusver alleen Cuba en de USSR een economisch model in hun grondwet hadden vastgelegd’, voegt Niels toe.
Ook het milieu zal verder lijden onder de grondwet. De doelstelling voor het landbouwbeleid is namelijk dat er méér moet worden geproduceerd. Ook zijn de lidstaten verplicht hun defensiecapaciteiten te verbeteren, ‘een andere manier om te zeggen dat er meer geld in het leger moet worden gestoken’.
Voor meer informatie zie: https://sp.nl/nieuws/actie/grondwet