h

Gamma koopt de koopzondag

1 juni 2005

Gamma koopt de koopzondag

SP Utrecht heeft bij de referendumcommissie voor de koopzondag een klacht ingediend tegen bouwgigant GAMMA en de gemeente Utrecht. Aanleiding hiertoe is een folder die de doe-het-zelver huis aan huis heeft verspreid en de bewoners van Utrecht 5 euro korting in het vooruitzicht stelt als de uitbreiding van de koopzondagen wordt aangenomen. Op deze wijze probeert zij stemmen te kopen om een gunstige uitslag van het referendum te waarborgen.

Ook is een klacht ingediend tegen de Gemeente Utrecht. De gemeente heeft namelijk de folder van de Gamma integraal op haar website geplaatst en maakt zich hierdoor schuldig aan kiezersbedrog. Immers, de gemeente dient een objectief standpunt in te nemen en voor- en tegenstanders gelijk te behandelen.

De referendumcommissie heeft zich over de klachten gebogen en is van mening dat: "het hier gaat om het op 'oneigenlijke wijze', dat wil zeggen op andere wijze dan door kracht van argumenten, beïnvloeden van het stemgedrag. Daarmee is het gedrag niet getuigend van fair play, zoals omschreven in de Verordening Raadplegend Referendum Utrecht, artikel 5. Daarnaast gaat het hier om reclame van Gamma. Dit onderdeel van de gemeentelijke website is bedoeld om de mening van zowel voor- als tegenstanders weer te geven, zodat kiezers op basis van verschillende argumenten hun mening kunnen vormen. De website is echter niet bedoeld voor het doorgeven van commerciële reclame", aldus de referendumcommissie.

Tevens heeft de commissie de gemeente opgeroepen de folder van de gemeentelijke website te verwijderen. De SP hoopt dat de Utrechtse bevolking haar integriteit niet op het spel zet en tegen de uitbreiding van het aantal koopzondagen zal stemmen. Ook voor de gemeente geldt klaarblijkelijk, dat de echte "doet-het-zelvert" niet zonder de Gamma kan.

U bent hier