h

schriftelijke vragen SP over RLG-rapport Recht op Groen

7 juli 2005

schriftelijke vragen SP over RLG-rapport Recht op Groen

Deze maand is het rapport “Recht op Groen” van de Raad voor het Landelijk Gebied (RLG) verschenen. Dit rapport, online beschikbaar via www.rlg.nl, bevat een advies over de groene kwaliteit van de openbare ruimte. De RLG is een adviesorgaan van de regering en het parlement met betrekking tot het gehele werkveld van het ministerie van LNV. Daaronder valt onder meer de groene hoofdstructuur in de steden.

Geacht College,

De analyse en het advies van de RLG geven een dramatisch beeld van de groene ruimte in de steden, met name in de randstad. Van de G30-gemeenten is Utrecht bijna de hekkesluiter, met 40m2 groen per woning, ten opzichte van de minimumnorm van 75m2 uit de nota ruimte. De hoeveelheid groen per woning is de afgelopen jaren zelfs nog licht gedaald, door de realisatie van een aantal woningbouwprojecten binnen de bestaande stad, die niet gecombineerd zijn met voldoende uitbreiding van het groen ter plekke.

De SP-fractie zou graag een reactie krijgen van het College op het rapport en de aanbevelingen van de RLG, toegespitst op de Utrechtse situatie. Wij verzoeken u om daarbij in ieder geval in te gaan op de volgende aspecten:

1.
Volgens de RLG is landelijk 2888 ha extra stedelijk groen nodig om te voldoen aan het richtgetal van de nota Ruimte. Hoeveel bedraagt het tekort binnen de gemeente Utrecht?

2.
Hoe is de situatie op het niveau van de subwijken?

3.
Hoe denkt uw College het bestaande tekort weg te werken, waarbij tevens voldaan wordt aan het uitgangspunt van een redelijk evenwichtige spreiding van het groen over de stad?

4.
De RLG stelt dat de huidige afstandsnorm van 500 meter tot een “groene openbare ruimte” achterhaald is, met name vanwege de vergrijzing. Ook voor kinderen zou 300 meter een meer realistische maat zijn. Hoeveel procent van de Utrechtse woningen voldoet momenteel aan de 500 meter norm en hoeveel aan de 300 meter norm?

5.
De RLG pleit er op grond van haar analyse voor om de filosofie van de compacte stad te verlaten. De gemeente Utrecht en het BRU baseren hun ruimtelijk beleid op de filosofie van de compacte stad. Anderzijds zijn er onderzoeken die concluderen dat er nog een grote mate van verdichting mogelijk is voor het rode (reeds bebouwde) deel van het stedelijk gebied, waardoor er nog mogelijkheden lijken te zijn voor verdichting in combinatie met uitbreiding van het stedelijk groen.
Acht uw College het realiseren van een groennorm van 75 m2 per woning mogelijk in combinatie met het voorzetten van het compacte stad beleid?

Wij stellen ons voor om de antwoorden op deze schriftelijke vragen te betrekken bij de behandeling van uw voorstellen met betrekking tot de Groen voor Poen projecten Kanaleneiland-Zuid en Rijnsweerd in de commissie stedelijke ontwikkeling in september a.s.

Met vriendelijke groet,

P. Jansen.

U bent hier