h

Een avond met teveel politiek

17 augustus 2005

Een avond met teveel politiek

Mark RutteDinsdagavond vond er voor de nieuwe Utrechtse studenten een debat plaats met staatssecretaris Mark Rutte (VVD) en vier vertegenwoordigers van politieke jongerenorganisaties, in de Aula van het Akademiegebouw, in het kader van de Utrechtse Introductie Tijd. Freek Bersch, voorzitter van SP Utrecht, nam deel namens ROOD.

Het debat, georganiseerd door de JoVD (de VVD-jongeren), ging over onderwijs, een voor de hand liggend onderwerp voor de eerstejaars studenten. Rutte voerde weer zijn betoog voor inspirerend onderwijs en studenten met Begeisterung. Enkele voorbeeldige studenten (studeren, werken én bestuurswerk ernaast) lieten weten dat ze juist het gevoel hebben gestraft te worden, door het leerrechtenplan van Rutte, waarmee studenten na zes jaar twee keer zo veel collegegeld moeten betalen om door te gaan.
Freek Bersch, vorig jaar nog student sociologie, presenteerde zichzelf als de typische ongemotiveerde student waar Rutte zo van baalt. "Maar dat ik mijn motivatie kwijt ben geraakt ligt aan het onderwijs. Heel weinig contacturen, te grote werkgroepen. Die motivatie komt niet terug door me financieel onder druk te zetten."

Ondanks de scherpe debaters ging een aantal groepjes studenten voortijdig weg. Het debat werd al snel technisch door begrippen als leerrechten, benchmarks en accreditatie, en een discussie over of universiteiten wel of niet moeten concurreren. De gespreksleider gaf een wending aan de avond door het initiatief bij de zaal te leggen. De studenten werden gevraagd te omschrijven waar volgens hun goed onderwijs aan moet voldoen en een filmstudent vroeg Rutte naar zijn favoriete film (Mon Oncle). Zo werden we er weer even aan herinnerd dat een politieke avond als deze niet alleen over politiek moet gaan.

U bent hier