h

SP wil debat over horecavergunning Oosterkade 18

16 augustus 2005

SP wil debat over horecavergunning Oosterkade 18

De SP-fractie in de gemeenteraad heeft verzocht om de beantwoording van de schriftelijke vragen van de VVD over de horecavergunning Oosterkade 18 op de agenda te zetten voor de commissie stedelijke ontwikkeling van 20 september aanstaande.

SP-fractievoorzitter Jansen vindt het een trieste zaak dat wethouder ruimtelijke ordening Van Kleef (PvdA) de raadscommissie en de omwonenden twee jaar geleden voor de gek gehouden heeft, door te stellen dat voor dit pand een accent op een horeca-D vergunning (restaurant) het uitgangspunt zou zijn. Inmiddels is voor de volledige zaak, met een vloeroppervlak van ruim 400m2, een horeca-B vergunning (café) verstrekt. Weliswaar onder het eufemisme “brasserie”, maar dat maakt voor de gebruiksmogelijkheden niet uit. Die zijn veel ruimer dan bij restaurants, onder meer qua openingstijden. De omwonenden van de nieuwe brasserie zijn vooral bang voor nachtelijke overlast van kroegtijgers in dit stukje van de zuidelijke binnenstad, dat tot nu toe het karakter van een woonbuurt had.

In het verslag van de commissie stedelijke ontwikkeling van 24 juni 2003, waarin het bouwplan behandeld werd, staat letterlijk: “De heer Jansen (SP-fractie) vraagt de zekerheid dat het bouwplan wordt gerealiseerd voor een restaurant. Als die zekerheid kan worden geboden door middel van een exploitatievergunning, stelt hem dat gerust.
Wethouder Van Kleef zegt dat die zekerheid kan worden gegeven op het moment dat de
exploitatievergunning aan de orde is. Voor gebieden buiten de binnenstad is het mogelijk gecombineerde vergunningen af te geven. In de nadere afweging moet worden bezien hoe een en ander kan worden uitgewerkt. Als de commissie aangeeft dat de nadruk moet liggen op de restaurantfunctie, zal dit het uitgangspunt zijn.”
De andere fracties deelden dit standpunt waarna de voorzitter concludeerde “… dat de commissie instemt met het bouwplan en zich een sterk voorstander toont van een inrichting van een horeca-instelling in de categorie D.”

Het agenderen van de horecavergunning biedt de omwonenden de gelegenheid om nogmaals hun standpunt naar voren te brengen en de leden van de raadscommissie te herinneren aan de gedane toezeggingen. De SP overweegt om bij een onbevredigende verklaring voor de koerswijziging bij de vergunningverlening een uitspraak van de gemeenteraad te vragen over het beleid van de wethouder.

U bent hier