h

GVU in achterkamertjes verpatst?

31 oktober 2005

GVU in achterkamertjes verpatst?

Als het aan het Utrechtse College van Burgemeester en Wethouders ligt wordt het gemeentelijk vervoerbedrijf GVU zo snel mogelijk in achterkamertjes verpatst. Nog maar twee jaar geleden werd een raadsmeerderheid verleid om akkoord te gaan met het omzetten van het GVU in een gemeentelijke NV. Toen was het absoluut niet de bedoeling om de aandelen te vervreemden.

Inmiddels heeft het College de gemeenteraad in een geheime brief geïnformeerd dat ze wel degelijk van het GVU af wil. SP-fractievoorzitter Jansen is woedend over dit staaltje achterkamertjespolitiek: “De verkoop van de REMU is er in de vorige collegeperiode ook vlak voor de verkiezingen doorheen gejast. De resultaten zijn inmiddels duidelijk: slechtere service en hogere rekeningen. Bij de verkoop van het GVU aan een commercieel bedrijf betalen de reizigers straks de prijs.”

De SP wil dat er zo snel mogelijk een openbaar debat komt over de verkoopplannen. Zij is niet onder de indruk van het argument van B&W dat verkoop noodzakelijk is, omdat het GVU anders in 2009 bij aanbesteding zijn concessie kan verliezen. In Brussel is inmiddels de verplichting om het lokaal en regionaal openbaar vervoer aan te besteden geschrapt uit de vervoerrichtlijn. En in Nederland komen er verkiezingen in 2007, waarna de wet personenvervoer 2000 gewijzigd kan worden.

De bespreking van de verkoop is voorzien in de commissie verkeer en beheer van 15 november. Wat het College betreft achter gesloten deuren.

U bent hier