h

Mark van Bommel echte Turk!

2 oktober 2005

Mark van Bommel echte Turk!

Opinieartikel op persoonlijke titel van Jasper van der Wurff.

Mark van Bommel, ex-voetballer van PSV, huidige voetbalster in Barcelona moet de Turkse nationaliteit aanvragen. Tenminste, dat vind ik. Waarom hij dit moet doen? Hij is niet gewenst. Net als Turkije in de EU eigenlijk niet gewenst is, is Mark van Bommel, speler van het jaar 2004, meervoudig landskampioen met PSV en halve finalist van de Champions League van vorig seizoen niet gewenst in Oranje.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben geen fan van Van Bommel. Ik heb het altijd een vervelend ventje gevonden die zijn tegenstander net zo lang treiterde en peste totdat die hem een beuk gaf en zodoende een gele kaart in ontvangst mocht nemen.
Maar, of je dit nu leuk vindt of niet, Van Bommel is wel een erg goede voetballer. Goed, hij heeft zijn beperkingen, en volgens onze bondscoach Van Basten luistert hij niet. ?Als je eigenwijs bent moet je wel eigen wijsheid hebben? zei Van Basten deze week over Mark van Bommel.

Een mes snijdt altijd aan twee kanten, want ik vind Van Basten ook vrij eigenwijs. Immers, het grootste verwijt van hem aan Van Bommel is dat ?hij zijn mannetje laat lopen?. In het Nederlands: zijn directe tegenstander loopt bij hem weg en scoort het beslissende tegendoelpunt. Helaas voor de Van Bommel-fans heeft Van Basten hierin gelijk. Maar, Philip Cocu laat regelmatig zijn mannetje lopen. Tijdens de oefeninterland tegen Duitsland scoorde zijn directe tegenstander Michael Ballack de 2-1 en de door Van Basten zo op een voetstuk geplaatste Giovanni van Bronckhorst is er in zijn eentje voor verantwoordelijk dat Barcelona vorig seizoen de Champions League niet won. In de twee wedstrijden van Barcelona tegen Chelsea kreeg Barcelona drie goals tegen als gevolg van ?GIO? die zijn tegenstande liet lopen.

Goed, waarom heb ik het hier, op de website van een politieke partij, het zolang over voetbal?

Net als voetbal kan ook politiek de mensen in hun greep nemen en teleurstellen. Zagen wij tijdens de weken van het Europa-referendum op elke zender op elke moment van de dag politici hun verschillende meningen verkondigen...zo snel vergeten ze de wedstrijd van vorige week om zich klaar te stomen voor wat komen gaat.

Immers, is het niet afgelopen week geweest dat het kabinet en de tweede kamer met elkaar in de clinch lagen over hoe nu verder met Europa? Direct na het verloren referendum zeiden regeringsleiders en regeringspartijen toe met de burger een ?breed, maatschappelijk debat aan te gaan over de toekomst van Europa?. Nu, drie maanden later, blijkt dat opeens niet meer zo nodig. Nee, nu gaan de heren in Den Haag het weer van ons over nemen, beslissen zij weer wat er met Nederland in Europa moet gebeuren en hebben wij het thuis weer gewoon te slikken als er in Brussel weer eens wat beslist wordt.

Een goed voorbeeld hiervan is de toetreding van Turkije tot de EU. Niet alleen in Nederland is dit een heet hangijzer. In Belgiƫ en Griekenland, maar onlangs ook in Oostenrijk hebben ze problemen met Turkse toenadering. De tien oost-europese landen die binnenkort officieel tot de EU zullen toetreden konden niet snel genoeg volwaardig lid gemaakt worden, maar voor Turkije gelden niet de regels, maar de uitzonderingen.

Misschien is dat wel terecht, ik ken de ins- en outs niet, maar wat mij betreft gelden voor alle monniken gelijke kappen. Dat houdt voor mij in dat als Giovanni van Bronckhorst zijn mannetje mag laten lopen, dat Mark van Bommel dat ook moet kunnen. Als Estland lid van de EU wil worden gelden daar dezelfde eisen en criteria als voor Turkije.
Arm Turkije. Turkije is ongewenst. Van Bommel is ongewenst. Misschien terecht, maar misschien ook niet. En net zoals de bondscoach excuses zoekt om Mark van Bommel niet op te hoeven roepen en in zijn plaats Estland en Litouwen op te stellen, zo is de ministerraad in Brussel de komende week druk met de vraag hoe ze Turkije buiten de boot kunnen houden als ze Maduro en Boateng in de basis zetten.

En net als Van Bommel wil ook Turkije zo graag. Je moet je afvragen wanneer dit echter ten koste gaat van je eigen geloofwaardigheid. Als de bondscoach je niet op wil stellen en je met de grond gelijk maakt alleen om zijn eigen gelijk te verdedigen; als alle Europese landen in aanmerking komen maar jij moet eerst met de billen bloot en krijgt dan kritiek op je onderbroek...dan moet je mans genoeg zijn om voor jezelf op te komen en te bedanken voor de eer. Ik zou Turkije waarderen als zij hun wedstrijden spelen zoals het Nederlands elftal dat vroeger altijd deed: uitgaan van eigen kracht.

De boom in met de bondscoach Mark, vraag de Turkse, of voor mijn part de Duitse nationaliteit aan. Zolang Verdonk in Den Haag zit krijg je binnen zes weken een paspoort...en met Van Bommel wordt Turkije wereldkampioen!

U bent hier