h

Verkoopt projectontwikkelaar Bunnik gebakken lucht?

7 november 2005

Verkoopt projectontwikkelaar Bunnik gebakken lucht?

Projectontwikkelaar Bunnik uit IJsselstein heeft in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn woningen verkocht die nog gebouwd moeten worden. Niets bijzonders. Wat wél bijzonder is dat Bunnik ook de grond waarop de woningen gebouwd moeten worden nog niet ter beschikking had.
Kopers hebben dus een koop-/aannemingsovereenkomst getekend waarvoor nog maar afgewacht moet worden of de ontwikkelaar deze kan nakomen. Volgens Bunnik ligt de oorzaak bij de bureaucratie van de gemeente Utrecht, waarmee het bedrijf al sinds 2003 onderhandelt over een samenwerkingsovereenkomst.
De SP-gemeenteraadsfractie Utrecht vindt het, ongeacht de oorzaak van de impasse in de onderhandelingen, zeer dubieus dat een ontwikkelaar gebakken lucht mag verkopen. Kopers kunnen immers een andere kans missen omdat ze zitten te wachten op de oplevering van een woning die misschien nooit gebouwd zal worden.

SP-fractievoorzitter Jansen wil daarom weten of deze praktijken wettelijk zijn toegestaan en zo ja, of potentiële kopers niet door de gemeente Utrecht gewaarschuwd moeten worden in dergelijke situaties.

Schriftelijke vragen SP

Geacht College,

Eind vorige week ontvingen de kopers van een woning in het project Aquarena ’t Zand een brief van ontwikkelaar Bunnik projecten in IJsselstein, waarin deze meldde:

“De samenwerkingsovereenkomst, waarover we al sinds 2003 met de gemeente in onderhandeling zijn, moet nog steeds worden goedgekeurd, waardoor wij nog niet over de grond kunnen beschikken. Zolang wij niet over de gronden kunnen beschikken kunnen wij de grond niet aan u leveren en kunnen we natuurlijk niet met de bouw beginnen. Een hele vervelende situatie voor u en dus voor ons.”

Naar aanleiding van deze informatie heeft de SP-fractie de volgende vragen:

1.
Komt het in Utrecht vaker voor dat ontwikkelaars koop-/aannemingsovereenkomsten afsluiten zonder dat ze de beschikking hebben over de grond, waarop ze willen gaan bouwen?

2.
Is deze praktijk wettelijk toegestaan? Zo ja, zouden potentiële kopers niet vooraf gewaarschuwd moeten worden dat ze met het tekenen van een koop-/aannemingsovereenkomst een groter risico lopen dan gebruikelijk?

3.
Is het juist dat de onderhandelingen over de koop-/aannemingsovereenkomst voor Aquarena ’t Zand al lopen sinds 2003? Wat is daarvan de reden?

4.
Verwacht u dat de onderhandelingen tot een overeenkomst zullen leiden? Op welke termijn?

U bent hier