h

Gemeente wil gifplas kopen

20 december 2005

Gemeente wil gifplas kopen

De gemeente Utrecht wil de Nedereindse plas voor € 1 aankopen van de Firma Mourik. De plas is een voormalige vuilstort ("Put van Weber") tussen Nieuwegein en IJsselstein, die sinds 2001 op het grondgebied van de gemeente Utrecht ligt. Mourik heeft eerst de put gebruikt als zandwinning voor de A2 en hem daarna weer volgestort, officieel met bouwafval, wat minder officieel met alles waarvoor de klant wilde betalen.....

De SP wil dat Mourik ook na de koop van de plas aansprakelijk blijft voor eventuele saneringskosten in de toekomst. Fractievoorzitter Paulus Jansen zette in 1997 als statenlid de gifdumping zelf op de politieke agenda van de provincie: "het zou te gek voor woorden zijn als Mourik, die jarenlang zijn zakken heeft kunnen vullen ten koste van het milieu, nu voor één euro onder zijn aansprakelijkheid kan uitkomen. Weliswaar wordt er komend jaar een beperkte sanering uitgevoerd, maar in wezen is dat een variant op het gezegde 'zand erover'. Bij dit soort putten weet je nooit wat er in de toekomst nog aan rotzooi te voorschijn komt." Inmiddels gaan er stemmen op om de plas in de toekomst weer open te stellen voor waterrecreatie. Jansen: "Dat is niet verantwoord, gezien deze historie. Het terrein biedt gelukkig nog een aantal andere recreatiemogelijkheden, zoals wieler- en ATB-parkoersen en een aantal skihellingen. Zwemmen moet je op deze plaats niet willen. Daarvoor is de lijst met gedumpte rotzooi te lang."

U bent hier