h

De hoge kosten van lage prijzen

23 januari 2006

De hoge kosten van lage prijzen

Filmtheater ‘t Hoogt organiseert in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen een special filmprogramma, waarin de favoriete films van de lijsttrekkers vertoond zullen worden. De lijsttrekkers verzorgen zelf een korte inleiding bij hun keuze.

SP-lijsttrekker Paulus Jansen zal op maandag 27 februari om 19:00 uur de aftrap geven voor het programma, met een inleiding bij de documentaire “The High cost of low price”, over de praktijken van het Amerikaanse detailhandelsconcern Walmart.

Walmart profileert zich als een prijsvechter –een soort Amerikaanse versie van de Aldi of de Lidl- die tegelijkertijd een zeer ruim assortiment aanbiedt.
De documentaire geeft een beeld van de arbeidsvoorwaarden en –omstandigheden van het personeel en van de effecten van de vestiging van een Walmart in een gebied voor de overige detailhandel.

Jansen koos deze film omdat ook in Nederland –onder invloed van de liberale Haagse wind- de megawinkels in opmars zijn.Albert Heijn wil 50 megasupers openen aan de rand van de (middel)grote steden. Een Utrechtse vestiging aan de A2 bij Leidsche Rijn werd in 2003, met name door de inzet van de SP, tegengehouden. En het Ruimtelijk Planbureau publiceerde onlangs de studie “Winkelen in megaland”, met als impliciete boodschap “If you can’t beat them, join them.”
Is het vechten tegen de megasupers een strijd van Don Quichotte, moet de koopkrachtige consument bediend worden ten koste van de leefbaarheid in de wijken en nóg meer files?
Kom kijken en oordeel zelf.

U bent hier