h

SP Caf: stevig debat over woonbeleid

15 januari 2006

SP Caf: stevig debat over woonbeleid

Het ging er stevig aan toe tijdens het politiek café Spiritus in café Hofman, deze keer over woningbouw en politiek. Meer woonruimte in Utrecht, daar was iedereen het wel over eens. Maar wie zorgt ervoor? En blijft het betaalbaar? De meningen tussen publiek en de discussianten waren flink verdeeld. En met meer dan 50 bezoekers was het gezellig druk.

Tim Schipper opende de middag met een kritische column over het Utrechtse sloopbeleid. Huurwoningen tegen de grond in plaats van te renoveren, dure koopwoningen ervoor in de plaats. De markt bepaalt het woonbeleid. Klik hier voor zijn column.

Discussiant Jaap Zwart (oud-wethouder Volkshuisvesting voor het CDA in Utrecht) houdt zelf de landelijke, provinciale en gemeentelijke overheid aansprakelijk voor de krapte op de woningmarkt. De plannen van minister Dekker om met meer marktwerking de woningnood op te lossen is volgens Peter Boelhouwer ?natuurlijk? geen oplossing. Maar in een gemeentelijke woningbouwvereniging zien de discussianten geen heil. Volgens hen heeft het verleden wel aangetoond dat het gemeentelijk beheer van huurwoningen leidt tot verpaupering en verslechtering. Bewoners moeten volgens hen samen de handen ineen slaan en voor betaalbare woningen zorgen.

Hiermee kwamen ze lijnrecht tegenover het publiek te staan. Dat liet in meerderheid weten de komst van een stedelijke woonbouwcorporatie toe te juichen. Ook meent de absolute meerderheid dat bewoners meer inspraak moeten krijgen bij sloop-, renovatie- of nieuwbouwplannen in hun wijk, blijkt uit de uitslag van het caferendum. Klik hier voor de uitslag.

Voor een fotoverslag klikt u hier.

Zie ook Politiek Café SPiritus over wonen en politiek.

Het volgend politiek café gaat over de mogelijke linkse samenwerking en vindt plaats op zondag 5 maart, wederom in café Hofman aan het Janskerkhof.

U bent hier