h

SP in actie voor beter openbaar vervoer De Uithof

26 januari 2006

SP in actie voor beter openbaar vervoer De Uithof

In de ochtend en middagspits van 26 januari deelde de SP Utrecht een flyer uit aan de passagiers van lijn 12 van en naar De Uithof, om zo haar alternatief voor de betonnen busbaan ?om de zuid? onder de aandacht te brengen van de duizenden mensen die gebruik maken van deze verbinding.

Tijdens de spitsuren staat er een enorme menigte te wachten op de bussen, die de stroom reizigers amper kunnen bijbenen. Nu al reizen er dagelijks 25.000 mensen met de bus van en naar de Uithof en die hoeveelheid zal de komende tien jaar nog eens met 10.000 toenemen. Dat worden Japanse toestanden, geen hoogwaardig openbaar vervoer.
Het Utrechtse gemeentebestuur wil lijn 12 in de toekomst laten rijden via een betonnen busbaan, die wordt aangelegd aan de stadszijde van het spoor richting Arnhem. Een plan dat waarschijnlijk 50 miljoen euro kost, maar het vervoersprobleem niet oplost. De nieuwe busbaan is ook een aanslag op de schaarse natuur in de stad. De Laan van Maarschalkerweerd en de Weg tot de Wetenschap omgebouwd tot verkeersriolen. Zo?n 200 huishoudens langs de baan worden opgezadeld met de herrie en stank van 1000 bussen per dag.
De SP pleit al jaren voor het integreren van het vervoer tussen Utrecht Centraal en de Uithof met Randstadspoor. De komende jaren worden tussen Utrecht CS en de oostkant van de stad twee extra sporen aangelegd en twee ongelijkvloerse kruisingen. Hiermee verdubbelt de capaciteit van dit baanvak. Maar de beoogde groei van het aantal treinen is niet meer dan 25%, dus er is nog volop restcapaciteit. Maak daar dan gratis gebruik van; alleen de laatste drie kilometer moet je nog aanleggen.
Een railverbinding die zoveel mogelijk gebruik maakt van spoor dat er al ligt is sneller en comfortabeler voor de reizigers en biedt tot in de lengte van jaren voldoende capaciteit. Ook is er geen sprake van een aantasting van de omgeving van het spoor, de leefbaarheid van de omwonenden, de schaarse stadsnatuur.

Meer informatie:
Paulus Jansen 06-51844755
Tim Schipper 06-20337002

U bent hier