h

Zuinige bekentenis: maximaal risico bij niet verkopen GVU vrijwel nul!

24 januari 2006

Zuinige bekentenis: maximaal risico bij niet verkopen GVU vrijwel nul!

Hoog waren de verwachtingen niet gespannen voor de bespreking van twee brieven over de mogelijke verkoop van het Gemeentelijk Vervoerbedrijf Utrecht in de raadscommissie verkeer en beheer op 24 januari 2006. De meeste partijen willen hun standpunt met het oog op de raadsverkiezingen nog even in het vage houden. Het vooruitzicht dat een groot deel van de reizigers de verkoop niet ziet zitten is voor Leefbaar Utrecht en PvdA reden om nog geen definitieve mening te geven over het besluit van hun eigen College om de verkoopprocedure in gang te zetten. Alleen VVD en CDA zijn zonder meer vóór verkoop.

Toch leverde de bespreking nog een aantal interessante inzchten op. Allereerst meldde GVU directeur van Erp, naar aanleiding van een vraag van de SP-fractie, dat het maximale financiële risico voor de gemeente Utrecht indien niet verkocht wordt ".... heel beperkt is". Daaruit blijkt dat wethouder Abrahamse (VVD) in oktober 2005 het maximale risico - toen door hem becijferd op 18 miljoen euro- veel te hoog heeft ingeschat. Dat kwam hem ook wel goed van pas, omdat hij alles op alles zet om wél te verkopen.

Ook opmerkelijk was dat Leefbaar Utrecht, PvdA en CDA zich (net als de oppositie overigens) aandringen op het serieus nemen van de ondernemingsraad van de GVU. Die OR wil niet verkopen, maar in plaats daarvan de mogelijkheden voor samenwerking/fusie van de busbedrijven van de grote vier steden laten onderzoeken. Wethouder Abrahamse liet weten daar niets voor te voelen, waarna het doodstil werd bij de woordvoerders van LU, PvdA en CDA. SP-woordvoerder Jansen wil daarom in de komende raadsvergadering bij motie vragen dat dit onderzoek er wel moet komen, zodat LU, PvdA en CDA de kans geboden wordt om hun mooie woorden om te zetten in échte steun voor de OR.

Het meest positieve nieuws is dat nu vast staat dat de verkoopplannen na de gemeenteraadsverkiezingen nog teruggedraaid kunnen worden, als de tegenstanders van verkoop samen een meerderheid halen. Daartoe zou het wel handig zijn dat alle partijen nog voor de verkiezingen kleur bekennen .....

U bent hier