h

Linkse coalitie: een optie, maar niet vanzelfsprekend

5 maart 2006

Linkse coalitie: een optie, maar niet vanzelfsprekend

SPiritus

Als we de directeuren van de wetenschappelijke bureaus en de fractievoorzitters van PvdA, GroenLinks en SP mogen geloven, behoort een linkse coalitie in Utrecht en Den Haag zeker tot de mogelijkheden. Maar vanzelfsprekend is het allerzins. Wederom lijkt de hoofdrol te zijn weggelegd voor de PvdA. Dit bleek zondagmiddag tijdens de derde SPiritus in het Hofman Café.

Is een links kabinet wel zaligmakend voor de drie partijen? Dicussieleider John van Otterloo legde deze vraag voor aan de directeuren van de wetenschappelijke bureaus en historicus Sjaak van der Velden. Hierin lijkt zich vooral een verschil af te tekenen tussen de PvdA enerzijds en de SP en GroenLinks anderzijds. Voor GroenLinks gaat de voorkeur uit naar een links kabinet en is daarin minder resoluut dan de SP. Die stapt alleen in een regering als deze een links signatuur krijgt. Ze zal dan ook nooit een liberaal kabinet aan de macht helpen, aldus Ronald van Raak - directeur van het wetenschappelijk bureau van de SP.

Voor de PvdA is het vooral zaak hoe linkse politiek stand kan houden tegen de steeds rechtser wordende CDA, aldus Paul Kalma - directeur van de Wiardi Beckmanstichting. PvdA-fractievoorzitter Rinda den Besten wil in ieder geval het programma van haar partij zo veel mogelijk in de praktijk brengen. Of daar een linkse coalitie bij hoort, is een tweede.

Historicus Sjaak van der Velden vraagt zich als relatieve buitenstaander af wat linkse politiek eigenlijk inhoudt. Zelf zet hij vraagtekens bij de linkse stempel die de PvdA heeft gekregen. Hij ziet de partij eerder als een soort rechtse D66. In tegenstelling tot GroenLinks en SP is de PvdA vooral een een progressieve volkspartij die geen radicale veranderingen wenst door te voeren. Als de SP, PvdA en GroenLinks het slimmer vinden om samen te werken, dan kunnen ze volgens Van der Velden net zo goed fuseren.

SPiritus

Fusieplannen overweegt de PvdA wel op Utrechts niveau, maar dan met Leefbaar Utrecht (LU). Rinda van den Besten benadrukt dat de standpunten van de PvdA en LU grotendeels overeenkomen. Haar partij veel heeft geleerd van de Leefbaren die zich eigenlijk met hun succes overbodig hebben gemaakt.

Bart Snels - directeur van de Stichting Wetenschappelijk Bureau GroenLinks - vindt het jammer dat de discussie over linkse samenwerking zich alleen lijkt voor te doen als in de peilingen zich een mogelijke linkse meerderheid voordoet. Hij wil daarom dat ?links? scherper gaat debatteren over de vraag hoe sociale politiek in de brede zin des woords in de praktijk kan worden gebracht. Paul Kalma meent dat het ook belangrijk is dat de linkse partijen elkaar beter leren begrijpen, in plaats van met elkaar links te rollebollen. Daarom wil hij dat ook in de PvdA de mogelijkheden van een links kabinet meer verkend moeten worden.

Wat is de keuze van de achterban van de drie partijen? Wel of geen links college? De bezoekers in het Hofman Café laten in het caferendum overduidelijk blijken te kiezen voor een linkse coalitie in Utrecht. 48 Van de 57 stemmen bij de stelling ?Een beter Utrecht begint bij een links college? gingen naar voor. Daarentegen stemden een zelfde aantal juist tégen de stelling dat er één linkse volkspartij moet komen.

De jongerenverenigingen DWARS, ROOD en de Jonge Socialisten pleiten in hun gezamenlijk manifest 'Linksaf voor een Sociaal Utrecht' in ieder geval voor een links stadsbestuur. Tijdens het café lieten de jongeren de fractievoorzitters weten niet te zien wat een linkse college in de weg zou moeten staan. Al in 2004 gaven ze aan dat links de handen ineen moet slaan en samen moet vechten voor het behoud van de solidariteit in onze samenleving.

De complete uitslag van het caferendum vindt u hier. De foto's van het politiek café staan hier.

Gerelateerd: Op zondag 5 februari 2006 sprak Jan Marijnissen over de wenselijkheid van samenwerking met de PvdA in een nieuwe coalitie in het radioprogramma BNR Laat van BNR Nieuwsradio. Uitzending gemist? Luister het terug via hun archief. Klik op deel 1 en 2.

Het verslag van de vorige SPiritus over woonbeleid is hier terug te vinden.

U bent hier