h

Masterplan Voortgezet Onderwijs een fiasco?

12 maart 2006

Masterplan Voortgezet Onderwijs een fiasco?

klaslokaal

Eind jaren negentig stelden de gemeente Utrecht en de schoolbesturen van het voortgezet onderwijs (VO) in Utrecht een Masterplan op. Dit plan had tot doel een betere spreiding van de VO-scholen over de stad en verantwoorde huisvesting van deze scholen te realiseren. Het Masterplan werd vier jaar geleden officieel vastgesteld en intussen zijn de eerste ?doelstellingen? een feit...

Zo krijgt de fusieschool Gerrit Rietveld College (voorheen de colleges De Klop en Blaucapel) niet meer dan vier miljoen euro voor de beoogde verbouwing en gedeeltelijke nieuwbouw, terwijl in het Masterplan nog een bedrag van negen miljoen werd genoemd. Of het mogelijk is met minder dan de helft van het verwachte bedrag verantwoorde huisvesting te realiseren is zeer de vraag.
De VMBO-scholen Delta College (inclusief Martijnschool) en Utrecht Zuid College zouden oorspronkelijk als fusieschool in een nieuw gebouw in de Cartesius-driehoek worden gehuisvest. Nieuwbouw vindt nu plaats als onderdeel van project Nieuw Welgelegen op de Grebbeberglaan. Met de keus voor deze locatie en het verdwijnen van College De Klop, College Blaucapel, de Martijnschool, het Delta College en het De Bruijne Lyceum zijn de wijken West, Noordwest en Overvecht op één school na (Vader Rijn College) verstoken van wat voor school in welke vorm van middelbaar onderwijs ook. Een blinde vlek op de kaart voor voortgezet onderwijs ter grootte van pakweg 100.000 inwoners, die de gevreesde ?witte vlucht? (vertrek van autochtone Utrechtse jongeren naar scholen buiten de gemeentegrenzen) eerder in de hand werkt dan stopt.

Masterplan Voorgezet Onderwijs? Een fiasco!!

U bent hier