h

ROOD/SP Utrechtbreekt met Bush

20 maart 2006

ROOD/SP Utrechtbreekt met Bush

Breken met Bush

Nederlandse politieke en militaire steun aan oorlogen in Afghanistan, Irak en mogelijk in de toekomst ook Iran? Nederlandse gedoogsteun aan de bezetting van Palestina? Niet als het aan ROOD/SP ligt!

Waar het kabinet Balkenende weigert ruggengraat te tonen in de betrekkingen met de Verenigde Staten en Israël, spreken ROOD en de SP zich duidelijk uit voor een rechtvaardiger koers in de internationale politiek, minder gericht op vriendjespolitiek en meer gericht op artikel 90 van de Grondwet: het bevorderen van de ontwikkeling van de internationale rechtsorde. Voor wie dit artikel en bovendien de mening van de meerderheid van de Nederlandse bevolking serieus neemt geldt daarom maar één conclusie: breek met Bush! Om dit duidelijk te maken demonstreerden we zaterdag met 2000 andere demonstranten in Amsterdam tegen het huidige beleid. Naast Amsterdam werd er eveneens in honderden andere steden ter wereld gedemonstreerd.

Het huidige beleid van de Nederlandse regering is het politiek en militair steunen van de Amerikaanse bezetting van Irak en Afghanistan. Hierdoor kunnen de VS hun jacht op olie legitimeren door te wijzen op de ?internationale steun? die ze ontvangen. Bovendien houden ze op deze manier meer troepen over om andere landen aan te vallen, bijvoorbeeld Iran. Daarnaast wordt Israël, vriend van de VS, voortdurend een hand boven hoofd gehouden door middel van een Europees associatieverdrag, in plaats van (economisch) gestraft voor het voortdurend binnenvallen van de Palestijnse gebieden (vorige week nog bij Jericho) en het, net als Iran, illegaal bezitten van nucleaire wapens.

Zaterdag spraken sprekers van de Internationale Socialisten (Peyman Jafari en Pepijn Brandon), het Nederlands Palestina Komitee (Wim Langkamp) en de Socialistische Partij (Harry van Bommel) zich samen met de demonstranten uit voor een langverwachte koerswijziging. Ook werden de vele gesneuvelde journalisten in Irak, veelal Arabieren, herdacht. De demonstratie begon op het Museumplein en eindigde hier eveneens, nadat de demonstranten rustig door Amsterdam waren getrokken, leuzen als ?Trek de troepen uit Irak terug?, ?Heeho kabinet, jullie worden afgezet/uitgezet? en natuurlijk ?Breken met Bush? roepend. De opkomst was, gezien de korte termijn na de gemeenteraadsverkiezingen (waardoor er minder gepromoot was), nog wel redelijk. ROOD en SP Utrecht waren goed vertegenwoordigd. Na afloop was er nog even tijd voor wat gezelligheid in de hoofdstad.

Reacties

Ook in Frankfurt/Main werd gedemonstreerd: <a href="http://www.irakkoordination.de/2006jahrestagirakkrieg.htm" rel="nofollow">Frankfurt/Main: Samstag, 18. März, 12 Uhr, Paulsplatz: Demonstration. </a>Heeft er iemand een verslagje?

-- edit door redactie: link gecorrigeerd --

Goed bezig, jongens!

U bent hier