h

SP, Leefbaar Utrecht, VVD en D66 starten alternatieve formatie

31 maart 2006

SP, Leefbaar Utrecht, VVD en D66 starten alternatieve formatie

De Utrechtse fractievoorzitters van SP, Leefbaar Utrecht, VVD en D66 gaan pogen om een college te vormen zonder de grootste fractie PvdA. De vier partijen storen zich aan de grote geheimzinnigheid waarmee de onderhandelingen van PvdA, GroenLinks, CDA en Christenunie omgeven zijn. “Niet meer van deze tijd”, vindt Paulus Jansen (SP), initiatiefnemer voor de alternatieve formatie.

Jansen erkent dat de programmatische verschillen tussen de vier initiatiefnemende partijen groot zijn: “Maar niet groter dan tussen PvdA, CDA, GroenLinks en Christenunie.” Bovendien zijn alle initiatiefnemers bereid om de onderhandelingen zonder veto-punten in te gaan. “We moeten zorgen dat er eerst een vertrouwensbasis ontstaat, dan komt de chemie vanzelf wel”, aldus Vincent Oldenburg (Leefbaar Utrecht). De meeste moeite kostte het nog om de VVD over te halen om zijn kaarten op de alternatieve combinatie te zetten, maar Halbe Zijlstra ging overstag toen de SP bereid was opnieuw te onderhandelen over een parkeergarage onder het Lucas Bolwerk, mits van een nieuw milieuvriendelijke type, dat speciaal ontworpen is voor hybride auto’s.

De initiatiefnemers zijn samen goed voor 16 zetels in de Utrechtse raad, nog lang geen stabiele meerderheid. Toch verwachten zij dat er goede kansen zijn om voldoende andere partijen aan tafel te krijgen: “GroenLinks heeft nu al grote problemen met de PvdA en in het verleden een voorkeur voor de SP uitgesproken. Daarmee zitten we op 24. Met de gedoogsteun van Burger en Gemeenschap kan de Utrechtse politiek een geheel nieuwe weg in slaan.”

De partijen willen de onderhandelingen in maximale openheid voeren en ook de bevolking een stem geven in de coalitievorming. Daarom organiseren zij morgen om 13.30 uur op de stadhuisbrug een openbare hoorzitting, waar stemgerechtigde inwoners van Utrecht programmapunten kunnen aandragen of suggesties kunnen doen voor kandidaat-wethouders. Personen die het woord willen voeren dienen een geldige legitimatie te kunnen tonen, zodat kan worden vastgesteld wat hun leeftijd en woonplaats is. Deelnemers die op deze dag jarig zijn ontvangen een speciale herinnering.

U bent hier