h

Ublad interviewt Pieter Koning en Chris Baerveldt

3 maart 2006

Ublad interviewt Pieter Koning en Chris Baerveldt

Het Ublad interviewde deze week onder andere onze kandidaten Pieter Koning en Chris Baerveldt in het kader van de komende gemeenteraadsverkiezingen. Hieronder vindt u Pieters mening over het deurbeleid van uitgaansgelegenheden en Chris' standpunten over criminaliteitsbestrijding en jongeren.

Pieter Koning (22), vijfdejaar geschiedenis, nummer 26 op de lijst voor de SP.

"Mijn politieke interesse heb ik van huis uit meegekregen. Oorspronkelijk was ik meer PvdA aanhanger, maar die werd steeds minder socialistisch. Ik vind samenwerking erg belangrijk. Ik probeer daarom ook de linkse partijen te laten samenwerken. Door acties te voeren tegen het deurbeleid van uitgaansgelegenheden proberen we ook jongeren te laten zien dat alles met politiek te maken heeft, en ze erbij te betrekken. Het feit dat steeds meer jonge mensen zich met de politiek gaan bemoeien toont dat de politiek bezig is met onderwerpen die de mensen aangaan. De kracht van de SP zit in de door idealen gedreven leden die zich vrijwillig inzetten voor de partij. In dat vrijwilligerswerk gaat op het moment veel tijd zitten. Ik moet tijd vrijmaken voor mijn studie en andere dingen. Ik doe van alles, onder andere flyeren, de partijlijn uitzetten en een plan maken hoe we allochtonen bij de SP kunnen betrekken."

Hoe lang ben je al politiek actief?

Sinds mijn zestiende.

Ga je op jezelf stemmen?

Ik weet nog niet op wie ik ga stemmen.

Wat is jouw persoonlijke speerpunt?

Het deurbeleid van de uitgaansgelegenheden in Utrecht. Daar hebben we afgelopen jaar actie tegen gevoerd. Wij hebben zelf gemerkt dat er veel gediscrimineerd wordt in het deurbeleid.

Wie is je politieke voorbeeld?

Jan Marijnissen. Ik vind dat hij een enorme prestatie heeft geleverd door de SP van een niet zo bekende partij een van de grootste te maken.

Wil je minister president worden?

Ja, als ik de juiste man op het juiste moment ben.

Chris Baerveldt (52), is sinds 1992 universitair docent/onderzoeker bij de capaciteitsgroep pedagogiek, nummer 8 voor de SP.

Chris: "Ik ben lid van de SP vanwege het activistische 'straatkarakter'. Ik ben bewust lid geworden om actief te zijn. Politiek is een deel van mijn leven, voor een hobby zou ik niet zoveel over hebben. Ik denk dat het door mijn gereformeerde opvoeding komt. Door het idee dat we niet alleen op de wereld zijn, en je dus ook voor anderen moet zorgen, kom je al snel in de politiek terecht. Iets bereiken voor mensen, dat is waar we het voor doen. Af en toe zou ik alleen willen dat ik wat langer weekend heb, er gaat veel tijd in zitten. Je moet vaak je gezicht laten zien, leden bezoeken en discussies opstarten."

Hoe lang ben je al politiek actief?

Sinds 1971, toen ik in Utrecht kwam studeren. In de jaren zeventig en tachtig was ik erg actief, daarna wat minder. Ander half jaar geleden heb ik het weer opgepakt bij de SP.

Ga je op jezelf stemmen?

Ja, ik ben kandidaat en wil graag in de raad.

Wat is jouw persoonlijke speerpunt?

Vanuit mijn vakgebied is dat criminaliteitsbestrijding en jongeren. Ik weet wat er op dat gebied gebeurt en heb daar ook ideeën over. Het werkt twee kanten op, want het is voor mij ook interessant om te zien wat er in de praktijk gebeurt. Dat zie je van achter je bureau niet.

Wie is je politieke voorbeeld?

Heb ik niet. Bovendien ben ik bang voor heiligen in de politiek. Het zijn niet de individuen maar het collectief dat het maakt.

Wil je minister-president worden?

Absoluut niet. Ik zou niet zoveel macht willen hebben, maar de macht willen delen. Ik zit beter op mijn plek in een vakgebied.

U bent hier