Utrecht zindert van links elan, maar NRC slaat plank mis
Utrecht zindert van links elan, maar NRC slaat plank mis
SP-lijsttrekker Paulus Jansen heeft in een opinieartikel gereageerd op een bericht in de NRC dat de SP zijn bezwaren tegen een aantal megaprojecten zou inslikken, om deel te kunnen uitmaken van een links gemeentebestuur.
Opinieredactie NRC, ingezonden brief
Volgens Jutta Chorus zindert het in Utrecht van links elan (NRC, 10 maart 2006). Dat klopt zeker bij de SP. Met enige verbazing heb ik echter de volgende passage gelezen: ‘De SP heeft zich de afgelopen vijf jaar ontwikkeld tot de protestpartij tegen het college van Leefbaar Utrecht, PvdA en VVD. Vooral tegen projecten in het stationsgebied, tegen de hogesnelheidsbus en tegen de uitbreiding van Vinexwijk Leidsche Rijn.Die bezwaren slikte fractieleider Paulus Jansen gisteravond in. “We moeten loyaal meewerken aan de uitvoering van die projecten zegt hij nu.”.’
Wat is de politieke realiteit? De SP is sinds jaar en dag tegenstander van de grootschalige bouwplannen in het stationsgebied, met inbegrip van de bouw van een stadskantoor van 60.000 m2 en een enorme uitbreiding van het muziekcentrum Vredenburg, dat straks ongeveer twee keer de capaciteit van de Amsterdamse Stopera heeft. De Jaarbeurs, die wij graag willen verplaatsen naar de rand van de stad, mocht van Leefbaar Utrecht, PvdA, CDA en VVD juist uitbreiden. Door het enorme bouwvolume moet de capaciteit van een aantal wegen naar de binnenstad vergroot worden, met negatieve gevolgen voor de leefbaarheid.
De collegepartijen hebben de laatste maanden voor de verkiezingen alles op alles gezet om de contracten met de commerciële partijen Corio, NS Vastgoed en Jaarbeurs te tekenen. De SP heeft, in de meeste gevallen samen met GroenLinks, gepoogd om de besluitvorming over de verkiezingen heen te tillen, maar de coalitie heeft daar met vereende krachten een stokje voor gestoken. In december is het contract met NS Vastgoed getekend voor de ontwikkeling van het stadskantoor, in januari is de deal met Corio rond gemaakt en zes dagen voor de verkiezingen zijn de contracten getekend voor het muziekpaleis en de Jaarbeurs, met inbegrip van een eeuwigdurende afkoop van de erfpachtcontracten.
Triest, maar niet meer terug te draaien, tenzij je bereid bent om gigantische bedragen aan schadeclaims uit te betalen. Dat lijkt ons niet zo verstandig, de rekening zou betaald moeten worden door onze bevolking. Daarom zullen wij deze realiteit moeten accepteren. Voor het stadskantoor is er contractueel nog enige ruimte voor bijsturing en die wordt wat ons betreft ook benut. Hetzelfde geldt voor de nog niet aanbestede fly-over over het 24 oktoberplein, een onderdeel van de invalsroute naar de binnenstad. Daarvoor heeft de SP, gesteund door GroenLinks, destijds een alternatief voorgesteld dat nog steeds mogelijk is.
Dan de hogesnelheidsbus naar universiteitscentrum de Uithof. De SP heeft altijd gepleit voor een railverbinding in plaats van een betonnen busbaan, omdat deze toekomstbestendiger is en opgenomen kan worden in het toekomstige regionale netwerk randstadspoor. Tot ons genoegen vindt nu ook de PvdA dat er een sneltramverbinding moet komen. Wij willen dat bekeken wordt of die sneltram over een deel van de route kan meeliften met de spoorverbinding, die binnenkort verbreed wordt. Dat zou de beste oplossing zijn voor de reiziger en de omwonenden.
Tenslotte Leidsche Rijn. De SP is altijd groot voorstander geweest van voldoende woningbouw, waar mogelijk in de stad en anders ook er buiten. Om die reden hebben we in 1995 voor het masterplan Leidsche Rijn gestemd, met enkele kanttekeningen Een ongelukkig element van het plan vonden wij de peperdure verplaatsing en overkluizing van de A2, en de daarmee samenhangende woningbouw direct naast de drukste autoweg van Nederland. Voor die verplaatsing is het grondwerk enkele maanden geleden gestart, dus het point-of-no-return gepasseerd.
Leidsche Rijn is op dit moment voor bijna de helft opgeleverd of in aanbouw. De belangrijkste opgave voor een nieuw college is het verhogen van het aandeel betaalbaar in de woningbouwproductie, zowel huur als koop.
Wat ik met mijn bijdrage aan het startdebat voor de collegevorming heb willen zeggen is dat óók de SP bereid is om onomkeerbare besluiten uit te voeren. Wij zijn immers niet alleen idealistisch, maar ook realistisch. Bovendien denken wij dat er bij de uitvoering van die plannen nog wel het nodige gedaan kan worden om de schade te beperken. Ook sluit ik niet uit dat de rechter een stokje zal steken voor bepaalde onderdelen.
Wij willen graag deelnemen aan een links college met PvdA en GroenLinks, als daarmee een duidelijke koerswijziging wordt ingezet ten opzichte van het beleid van de afgelopen jaren. Die koerswijziging lijkt haalbaar: de PvdA is niet alleen op verkeersgebied, maar ook op het gebied van sloopbeleid al duidelijk bijgedraaid. Op andere terreinen, zoals de bestuursstijl en het verbeteren van de gemeentelijke organisatie zullen er nog de nodige hobbels genomen moeten worden. De sleutel is in handen van de PvdA, die zal moeten bepalen of ze naar links of naar rechts kijkt.
Paulus Jansen,
Lijsttrekker SP gemeenteraadsverkiezingen Utrecht.