h

Coalitie SP, LU, D66 en VVD blijkt geslaagde 1 aprilgrap

12 april 2006

Coalitie SP, LU, D66 en VVD blijkt geslaagde 1 aprilgrap

Alva verliest zijn bril

De SP, Leefbaar Utrecht, D66 en de VVD waren eruit: ze zouden met zijn vieren het nieuwe Utrechtse college gaan vormen zónder de PvdA. Dit kondigden zij op 1 april gebroederlijk aan op het bordes van het Stadhuis. En het resultaat was er naar: de Volkskrant en enkele alerte SP-leden trapten er mooi in!

Dé bindende factor in de nieuwe coalitie was de 'overeenkomst' over de bouw van de parkeergarage aan het Lukasbolwerk. Paulus Jansen meldde dat de SP overstag was gegaan, mits de garage louter voor hybride auto's geschikt zou zijn. Fractievoorzitter van Leefbaar Utrecht Vincent Oldenborg gooide er nog een schepje bovenop door te pleiten voor een groot fietstransferium naast de garage.

De ruimte voor de aprilgrap ontstond door de grote stilte die intrad nadat de PvdA op 21 maart bekend maakte de collegeonderhandelingen te willen voeren met GroenLinks, CDA en Christenunie. Sindsdien is er sprake van een vrijwel volledige radiostilte en summiere persberichten. Gestreefd wordt naar een "paasakkoord". Dat zou betekenen dat partijen er op 14 april uit zijn. De algemene beschouwingen over het collegeprogramma vinden dan plaats op 27 april.

SP-fractievoorzitter Paulus Jansen moet nog zien dat partijen er uit komen: "Ze hebben de moeilijkste discussie, over de infrastructuur, tot het laatst bewaard. Dat plaatst GroenLinks voor een lastig dillemma: als ze nu de poot stijf houden krijgen ze de schuld van het stuklopen van de onderhandelingen. Maar als ze meegaan in de visie van PvdA en CDA zal hun achterban niet blij zijn."

Zie ook Alternatieve coalitie maakt vliegende start (1 april 2006) en SP, Leefbaar Utrecht, VVD en D66 starten alternatieve formatie (31 maart 2006).

U bent hier