h

Gemeentebestuur krabbelt terug bij strijd tegen paarse krokodil

22 april 2006

Gemeentebestuur krabbelt terug bij strijd tegen paarse krokodil

Volgens PvdA-lijsttrekker Rinda den Besten, inmiddels wethouder jeugdzaken, is de strijd tegen de paarse krokodil een van haar grootste ambities. In werkelijkheid krabbelt het Utrechtse gemeentebestuur terug bij de uitvoering van de SP-motie "evenwichtige personeelsopbouw" die het mes wil zetten in de hoge overhead in het ambtelijk apparaat. De SP heeft daarom het onderwerp op de agenda gezet voor de raadscommmissie Bestuur en veiligheid van 15 mei a.s.

De SP verwees destijds bij zijn motie naar de gemeentelijke publicatie Personeel in cijfers, waaruit bleek dat het aandeel 10+ functies in twee jaar tijd dramatisch gestegen was.
Uit die publicatie blijkt dat het aandeel 10+ functies eind 2002 24,9% bedroeg en niet 28,7% zoals het College nu stelt. 3,8% minder staat gelijk aan ongeveer 150 formatieplaatsen.

Dat betekent dat het ambitieniveau van het College voor het terugdringen van het aandeel 10+ functies dramatisch veel lager ligt dan de gemeenteraad in november 2005 heeft uitgesproken. De SP zou graag opgehelderd zien waarom het College een terugtrekkende beweging maakt. Fractievoorzitter Jansen wijst erop dat voor iedere geschrapte 10+ functie 2,5 extra uitvoerende banen gecreeerd kunnen worden door de gemeente: "Extra concierges op de scholen, meer personeel voor de buurthuizen, bij de gemeentereiniging of voor het onderhoud van de openbare ruimte. Het kan allemaal als het nieuwe college gewoon doet wat de gemeenteraad op ons voorstel heeft uitgesproken. Maar dan moeten we wel bereid zijn om het mes te zetten in onze eigen bureaucratie!"

U bent hier