h

Onjuiste informatie? Bouwplan goedgekeurd!

5 april 2006

Onjuiste informatie? Bouwplan goedgekeurd!

Het wordt niet hoger. Het wordt iets hoger. Het wordt veel hoger. De woningen worden niet dieper, de woningen worden iets dieper, de woningen worden veel dieper. De nieuwbouw is allemaal sociale huur, de nieuwbouw is voor 1/3 sociale huur, de nieuwbouw is voor 2/3 sociale huur. Een spelletje 'wat is waar?' gisterenavond in de commissie Stedelijke Ontwikkeling, bij de behandeling van het Bouwplan Bakhuizen van de Brinkstraat 22-48.

Tim SchipperTwaalf omwonenden kwamen als inspreker hun ongenoegen uiten over de rol van woningbouwcorporatie Portaal en de gemeente, over de gebrekkige communicatie en de tegenstrijdige cijfers rondom de nieuwbouwplannen in dit DUO-project. Tijdens de commissiebehandeling kwamen schoorvoetend de antwoorden van wethouder van Kleef en Portaal. Het nieuwe woonblok wordt 4,80 hoger (van 10 meter naar 14,80 meter), op een paar plekken komen de woningen 6 meter dichterbij de achtergevels van de bestaande bouw aan de Vleutenseweg en Hasebroekstraat. Zware ingrepen op privacy en lichtinval. De gemeente wist niet precies hoe hoog de bestaande bouw was, omdat was uitgegaan van een schatting op basis van de zeer oude bouwtekeningen, betoogde van Kleef.
SP-raadslid Tim Schipper: "Als je als raadslid had volstaan met het lezen van het commissiestuk, dan denk je 'prachtig plan, gauw beginnen met de sloop van het nu leegstaande vervallen gebouw', maar dan krijg je een brief van een buurtbewoner met de informatie die Portaal heeft verstrekt en dan blijkt alles anders. Als je tijdens de commissiebehandeling weer andere getallen hoort, dan is er maar één conclusie: terug naar de tekentafel. De commissie, en zeker de buurt moeten kunnen vertrouwen op de juistheid van de informatie. Ook ik ben tegen ellenlange vertragingen en nodeloze leegstand bij sloop en renovatie, maar wat er gebeurt moet wel zorgvuldig gebeuren."
Met slechts de toezegging van de wethouder dat de schuine kap van het ontwerp lager wordt, slikte de commissie echter de aanvankelijke kritiek in en kan het project gewoon doorgaan. Slechts VVD, Leefbaar Utrecht en SP bleven tegen. De nieuwe coalitie is al aan het werk.

U bent hier