h

En je kon vroeger zo goed leren

11 mei 2006

En je kon vroeger zo goed leren

Als nieuw raadslid val je natuurlijk altijd ergens binnen bij de jaarlijkse financiële cyclus van de gemeente. Voor mij was dat heuglijke moment aangebroken bij de Verantwoording 2005 / Voorjaarsnota 2006.
In 4 VWO, inmiddels op de kop af 29 jaar geleden, ging ik over met een geflatteerde 6- voor Economie II. Een resultaat dat goeddeels toe te schrijven was aan de component Nederlands Recht en een hele aardige leraar. Ik heb het vak laten vallen.

Met die wapens in handen ging ik het tweegevecht aan met het lijvige boekwerk dat de Verantwoording 2005 is. Een ongelijke strijd, glansrijk gewonnen door de Verantwoording. En dat terwijl de opzet van de hoofdstukken toch zo helder is. Wat zouden we ook al weer doen, wat hebben we bereikt en wat heeft dat gekost? Ergens in de inleidende tekst staat dat de gemeente 37 miljoen euro over heeft gehouden. Jottem! De stad heeft geld zat. Dat zullen we eens even op een goede manier gaan inzetten. Als SP hebben we zat dingetjes die we graag anders zien en dat kan nu ineens!

Maar dan blijkt het grootste gedeelte van de poet 'technisch - beleidsarm' te zijn en het gedeelte dat overblijft ligt al vast vanwege de 'bestendige gedragslijnen', ' uitgavenplafonds, te verwachten tegenvallers, aanhoudende straatgevechten in Vlagtwedde Zuid en de escalatie van de haalbare kaart. Wat plus is blijkt min en feitelijk is er nul ruimte voor nieuw beleid.
Eeeh...ik snap het niet en volgende week is het schoolonderzoek al. In de commissie moeten we de boel goed- of afkeuren en dat met opgaaf van redenen. Ja maar Tim, je kan toch alles vragen? De jongens en meisjes van financiën zij ten volle bereid je alles te vertellen en uit te leggen. Klopt. En ik ben ook naar die cursus geweest waar zij toelichting gaven. Maar dan snap ik het nog niet met mijn alfahersens...

Toen viel het oordeel van de Rekenkamer over het stuk op mijn deurmat. En toen werd ik weer wat blijer. Deze financiële alleskunners snapten het ook niet, of althans ze snapten dat ik het niet snapte, snap je? De raad heeft 'budgetrecht', maar krijgt onvoldoende heldere informatie om dat goed uit te kunnen oefenen, zeiden ze. Het zou leesbaar en begrijpelijk moeten zijn voor alle Utrechters, zeiden ze. Kijk, dat is taal naar mijn hart.

Gelukkig hebben we een nieuw college van B&W, dat het vast wel allemaal snapt en krijgen we straks in het najaar prachtige begrotingsvoorstellen van die kant. Met open mond zal ik het aanhoren en de discussie volgen van die paar nieuwe en oude raadsleden die het wel snappen.

De financiële cyclus. Openbaar en beschikbaar voor alle Utrechters. Het resultaat ligt op straat. Kijk alleen uit dat je er niet overheen valt, want het ligt hier en daar behoorlijk ongelijk...

Tim Schipper

U bent hier