h

Raadsfracties willen aandacht voor Staatsliedenbuurt

14 mei 2006

Raadsfracties willen aandacht voor Staatsliedenbuurt

De gemeenteraadsfracties van Leefbaar Utrecht, CDA, PvdA, D66, SP en GroenLinks hebben gezamelijk schriftelijke vragen gesteld over de stadsproblematiek in de Staatsliedenbuurt in de wijk Noordoost.

Schriftelijke vragen van Mieke Peetoom (Leefbaar Utrecht), Maarten van Ditmarsch (CDA), Jan Verkaik (PvdA), Arjan Kleuver (D66), Marcel van den Tooren (SP) en Jan Ravesteijn (GroenLinks).

Op woensdag 12 april jongstleden was de gemeenteraad op bezoek in de wijk Noordoost. Noordoost is over het algemeen een wijk die het goed doet. Uiteraard gaat niet alles hier van een leien dakje en baart bijvoorbeeld de verkeerssituatie in de Adelaarstraat en Van Noortstraat zorgen. Een ander zeer belangrijk maatschappelijk thema speelt zich echter af in de Staatsliedenbuurt.

De Staatsliedenbuurt is een kleine buurt die gekenmerkt wordt door grote stadsproblematiek. Het betreft een buurt met een geringe sociale cohesie en daaruit voortkomende problemen. Problemen die ook spelen in erkende aandachtswijken als bijvoorbeeld Kanaleneiland en Overvecht. De in aantocht zijnde nieuwbouw aan de Talmalaan en de Nolenslaan zal naar verwachting een positieve uitwerking hebben op de leefomgeving ter plekke. Maar daarmee is de Staatsliedenbuurt er niet. De Staatsliedenbuurt verdient een grondige structurele en meer integrale aanpak. Dat kan alleen als er extra geïnvesteerd wordt in deze buurt.

Wij hebben de volgende vragen aan het College:

1. Is het College voldoende bekend met de problematiek in de Staatsliedenbuurt?

2. Deelt het College onze mening dat de daar heersende problematiek vergelijkbaar is met de problemen die spelen in de aandachtswijken van het GSB-beleid?

3. Op welke wijze is het College van plan de heersende problemen op de korte termijn en op de langere termijn aan te pakken?

4. Is het mogelijk om deze raadsperiode extra middelen vrij te maken voor een meer structurele, integrale verbeteringen?

5. Klopt de veronderstelling dat er binnen het programma voor het Grote Stedenbeleid nog middelen zijn/vrij te maken zijn voor verbeteringsmaatregelen in deze buurt?

6. Zo ja, is het College ook voornemens dit te gaan doen?

7. Zo nee, zijn er andere mogelijkheden om extra middelen voor deze wijk vrij te maken?

8. Recent is door minister Pechtold van Bestuurlijke Vernieuwing aangekondigd dat er € 25 miljoen extra ter beschikking wordt gesteld voor achterstandswijken. Wat betekent dit voor de stad Utrecht en kunnen deze gelden ook voor de Staatsliedenbuurt aangewend worden?

U bent hier