h

Schriftelijke vragen SP over handelwijze gemeente en Mitros bij monumentale panden Kanaalweg

29 mei 2006

Schriftelijke vragen SP over handelwijze gemeente en Mitros bij monumentale panden Kanaalweg

Aan de Kanaalweg, tussen Sowetobrug en Ravellaan, staan twee monumentale panden die sinds jaar en dag als plankwoning aan de bewoner in gebruik zijn gegeven door respectievelijk de gemeente en Mitros. Zie ook het bericht Monumentenzorg volgens de Mitros-methode.
Naar aanleiding van een klacht van de bewoner heeft de SP schriftelijke vragen gesteld over de handelwijze van de gemeente en Mitros.

Schriftelijke vragen SP-fractie:

De panden aan de Kanaalweg 79 en 80 – eigendom van Mitros - staan op de monumentenlijst. De panden 79 en 80 worden op verzoek van Mitros – als plankwoning - bewoond door de heer Goes. Zijn schrijven gedateerd 27 april 2006, dat u als bijlage aantreft, geeft aanleiding tot de onderstaande vragen. Het gaat hierbij om drie zaken:
· De wijze van bepaling en de hoogte van de WOZ-waarde.
· De houding en handelwijze van de gemeente
· De rol van Mitros

 

    De wijze van bepaling en de hoogte van de WOZ-waarde

 

De panden Kanaalweg 79 tot en met 82 zijn identiek. Voor elk van de panden is echter een verschillende WOZ-waarde vastgesteld. Na een bezwaar van de heer Goes is de WOZ-waarde van nummer 79 herzien tot een bedrag van € 117.982,= Bij diverse gelegenheden van bepaling van de waarde zijn door de gemeente verschillende referentiewoningen gebruikt, respectievelijk twee panden aan de Leidseweg en twee aan de Amsterdamsestraatweg.
In de Gemeenteraadsvergadering 9 februari werd de motie ‘Gelijke monniken, gelijke kappen’ verworpen, na de uitspraak van toenmalig wethouder Abrahamse dat het al staand beleid van de gemeente om ambtshalve de WOZ-waarde van woningen te corrigeren, als een bezwaar tegen de waarde van een gelijksoortige woning wordt gehonoreerd.

Vragen:
1. Wordt de WOZ-waarde van de vergelijkbare panden Kanaalweg 80, 81 en 82 ambtshalve – met terugwerkende kracht tot 2002 - gecorrigeerd tot de waarde van Kanaalweg 79, conform de toezegging van voormalig wethouder Abrahamse?
2. Zo nee, waarom niet?

Dit alles nog even los van de onredelijkheid van de waardestijging van de panden, waaraan door de eigenaar al jaren geen onderhoud meer is gepleegd (zie hieronder).

 

    De houding en handelwijze van de gemeente

 

Gezien de gebrekkige voorzieningen in de panden, is in de jaren ’90 door de gemeente aan de heer Goes toegezegd dat hij voor nummer 80 geen OZB hoeft te betalen. Enkele jaren later wordt hij echter – met terugwerkende kracht – alsnog voor OZB aangeslagen voor dit pand, na herbeoordeling door een andere ambtenaar. Antwoord op het bezwaar van de heer Goes laat 8 maanden op zich wachten. Inmiddels heeft hij al wel een dwangbevel mogen ontvangen op die aanslag. Al met al geen voorbeeld van een betrouwbare overheid.

Vragen:
· Hoe denkt het college over deze gang van zaken?
· Als het college van mening zou zijn dat de heer Goes terecht wordt aangeslagen voor OZB voor het pand nummer 80, bent u dan bereid het inmiddels opgelegde dwangbevel in te trekken en de heer Goes een betalingregeling aan te bieden?

 

    De rol van Mitros

 

Twee monumentale panden worden door eigenaar Mitros al jaren niet meer onderhouden en zijn als plankwoning aan de elementen overgeleverd. Zelfs het wind- en waterdicht houden van de panden – enige verplichting in het geval van plankwoningen – is te veel gevraagd. Tegelijkertijd acht Mitros het blijkbaar niet nodig bezwaar aan te tekenen tegen de WOZ-waardestijgingen die worden vastgesteld. Dat werpt de vraag op of het hier gaat om desinteresse of dat er andere redenen zijn voor Mitros om de waarde van de panden zo hoog mogelijk te houden. De gemeente schrijft particuliere eigenaren van woningen aan als deze een gebrekkige staat van onderhoud hebben; de ‘rotte kiezen’.

Vragen:
· Is het college met de SP van mening dat het een kwalijke zaak is dat twee monumenten – als plankwoning – tot een steeds grotere staat van verval geraken?
· Gaat het college Mitros aanschrijven om de panden in behoorlijke staat van onderhoud te brengen, op straffe van bestuurlijke dwang, net zoals dat bij particulieren gebeurt?
· Zo ja, wanneer?
· Zo nee, waarom niet?

Tim Schipper
SP-fractie

U bent hier