h

SP-ers op bezoek bij Utrechtse sociale werkvoorziening

5 mei 2006

SP-ers op bezoek bij Utrechtse sociale werkvoorziening

Jan de Wit op werkbezoek bij UW-bedrijven
Jan de Wit in gesprek met directeur Van Krimpen (tweede van rechts) en zijn collega Van der Sanden (links)

UW Holding BV ? de sociale werkvoorziening voor 1.400 mensen in en rond de gemeente Utrecht ? is op zijn zachtst gezegd niet blij met de plannen die staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken heeft met de wereld van de Sociale Werkvoorzieningen. De bewindspersoon wil met meer concurrentie lagere kosten en dus lagere subsidies afdwingen in deze sector. Maar dat gaat volgens directeur Van Krimpen en zijn collega Van der Sanden van UW vooral ten koste van de zwakkere werknemers. Dit bleek tijdens het bezoek dat Tweede Kamerlid Jan de Wit en gemeenteraadslid Paulus Jansen donderdag brachten aan UW.

Mensen met een verstandelijke, sociale of lichamelijke handicap kunnen op eigen kracht vaak moeilijk tot helemaal niet een baan vinden. Het bedrijf van Van Krimpen op industrieterrein Lage Weide stelt hen in staat te werken in of via een Sociale Werkvoorziening (SW). UW biedt werk op maat waarbij vooral wordt gekeken naar de mogelijkheden en talenten die ze hebben. Zo worden sommige werknemers gedetacheerd als chauffeur, in een magazijn, of in de productie. Een ander deel heeft een baan in één van de eigen productiebedrijven UW-industrie, UW-groen en UW-post.

Staatssecretaris Van Hoof wil met zijn plannen deze sector openstellen voor de uitzendbranche, zodat deze mee kan doen in de concurrentie om de opdrachten. De achterliggende gedachte is dat meer marktwerking leidt tot lagere kosten en dus tot lagere overheidssubsidies. Van Krimpen en Van der Sanden zijn echter bang dat deze concurrentiestrijd ten koste gaat van de ?zwakste? groep werknemers: ?De uitzendbureaus zullen zich concentreren op de ?betere? werknemers, omdat daar makkelijker aan te verdienen valt. Dit betekent dat de zwakste groep werkloos achterblijft, terwijl de gemeente ? onze enige aandeelhouder ? juist wil dat ook deze mensen gaan werken en blijven werken. En dat gaat niet als deze sector volledig wordt geliberaliseerd.? Verder denkt de UW-directeur dat het speciaal onderwijs gedupeerd zal worden door deze ontwikkeling, omdat het aanbod van stageplaatsen sterk zal teruglopen.

UW-bedrijven verpakkingsafdeling

Een ander aspect dat tijdens het bezoek aan de orde kwam waren de reïntegratieactiviteiten van UW-Holding. Sinds enkele jaren is UW begonnen om ? veelal in concurrentie met commerciële organisaties - reïntegratietrajecten te verzorgen. Zo kreeg UW opdracht van de gemeente Utrecht om 150 ex-ID-ers en WIW-ers aan een baan te helpen. Deze mensen werden in eerste instantie in een van eigen productiebedrijven geplaatst, wat op veel weerstand stuitte. Inmiddels is volgens Van der Sanden ruim eenderde weer aan de slag in regulier werk. Ze worden daarna nog negen maanden begeleid door UW en vervolgens nog drie jaar gevolgd. ?Wat er daarna gebeurt, daar hebben wij geen zicht meer op.?

U bent hier