h

SP, FNV en PvdA: compensatie moet, maar hoe?

23 mei 2006

SP, FNV en PvdA: compensatie moet, maar hoe?

Jan de Wit en Jeroen Visser van de FNV
Links discussieleider Saske Rodenburg, in het midden Jan de Wit en rechts Jeroen Visser

Tweede Kamer-lid Jan de Wit, FNV-beleidsmedewerker Jeroen Visser, PvdA-raadslid Karin Boudewijns en SP-raadslid Caroline Sarolea zijn het erover eens: koopkrachtcompensatie moet. Maar op welke manier? Gisterenavond gaven zij in het debat hierover in café Florin hun mening weer over compensatie op nationaal en lokaal niveau.

?Waar is het zoet gebleven??, vraagt Jan de Wit zich openlijk af. ?Want terwijl het kabinet mooi weer speelt en beweert dat het steeds beter gaat met Nederland, is de realiteit anders. Het zorgstelsel is duurder geworden, de huurtoeslag is verslechtert en de energierekeningen blijven maar stijgen. Via de Meldlijn Inkomen 2006 van de SP komen tig meldingen binnen van alleenstaanden, gepensioneerden, rijksambtenaren en ?anderhalfverdieners? die er dit jaar behoorlijk op achteruit zijn gegaan. En de reactie van het kabinet? Niets aan de hand, zo is het bedoeld.?

Omdat de huidige coalitie elke vorm van koopkrachtcompensatie tegenhoudt, zit er volgens Jan de Wit maar één ding op: een nieuw, links kabinet dat de koopkracht daadwerkelijk zal repareren. De Wit: ?400.000 kinderen groeien in Nederland op in armoede. Een dagelijkse warme maaltijd is er niet bij, versleten kleding wordt niet vervangen en reparaties laten op zich wachten. Het aantal voedselbanken neemt toe en de bijstand is al jaren te laag. Het Centraal Plan Bureau spreekt over de werkende armen. De SP heeft daarom als doelstelling dat de financiële positie van deze mensen hoe dan ook verbeterd moet worden.?

FNV

Ook bij de FNV zijn ze bezig geweest met hoe het koopkrachtverlies moet worden aangepakt. ?En de resultaten zijn schokkend?, zegt beleidsmedewerker Jeroen Visser van de FNV. ?Om te achterhalen wat er aan de hand is, hebben we een extern onderzoeksbureau ingeschakeld. Die kwam tot de conclusie dat 50% erop vooruit en 50% erop achteruit is gegaan. Wij hebben dit vervolgens aangekaart in het Voorjaarsoverleg met het kabinet en gepleit voor aanvullende maatregelen. Ook willen we dat de ontkoppeling tussen de lonen en de uitkeringen losgelaten wordt.?

Jan de Wit vindt echter dat de vakbond te amicaal is met het kabinet. ?De vakbond heeft teveel begrip voor de ander en is te voorzichtig.? Jeroen Visser is het hier niet mee eens en geeft aan dat ze gebonden zijn aan de loonruimte.

Karin Boudewijns en Caroline Sarolea
Karin Boudewijns en Caroline Sarolea

Op lokaal niveau

Om de koopkracht op lokaal te compenseren pleit Caroline Sarolea namens de SP voor gratis openbaar vervoer buiten de spits voor 65-plussers. Sarolea: ?Uit onderzoek in steden waar wel gratis openbaar vervoer is, blijkt dat de ziekenhuizen door 65-plussers dan beter bezocht worden.? Karin Boudewijns is het hier echter niet mee eens. ?Als burger moet je betalen voor vervoer. Door gratis openbaar vervoer blijken mensen minder te gaan fietsen.?

Ook wil de SP dat in Utrecht de rioolrechten gekoppeld worden aan de waarde van het huis. Sarolea: ?Mensen met een duurder huis zijn erop vooruit gegaan ten opzichte van de bewoners van goedkopere woningen nadat het gebruikersdeel van de OZB is afgeschaft en iedereen hetzelfde bedrag aan rioolheffing betaalt.?

De PvdA Utrecht staat sympathiek tegenover het idee, geeft Boudewijns aan, omdat de zwaarste lasten voor de sterkste schouders moeten zijn. ?We hebben echter geen zicht op de invoeringskosten. Het wordt in ieder geval overwogen binnen de fractie.?

U bent hier