h

Zuilen Gezond!

23 juni 2006

Zuilen Gezond!

Zo heette de actiegroep die jarenlang knokte voor het aanpakken van de stank-, stof- en geluidsoverlast in Zuilen vanuit bedrijven op Lage Weide. Vorig jaar stopten ze na anonieme bedreigingen.
Deze week was het weer raak. Een penetrante maggilucht hield bewoners uit hun slaap.

Schriftelijke vragen P.F.C. Jansen (SP) over stankoverlast in Zuilen, vermoedelijk ten gevolge van een mengvoerbedrijf op Lage Weide.

Utrecht, 23 juni 2006.

Afgelopen dagen hebben bewoners van Zuilen veel last gehad van stankoverlast, vermoedelijk van een mengvoerbedrijf op Lage Weide. Veel mensen hebben hun klacht gemeld via de milieutelefoon van de Provincie, zonder dat dit direct zichtbaar effect heeft gehad.

De overlast is niet nieuw. Al ongeveer twintig jaar is er van tijd tot tijd sprake geweest van stof-, geluid- en stankoverlast vanuit het bedrijventerrein Lage Weide. Dit heeft ruim tien jaar geleden geleid tot de oprichting van de actiegroep Zuilen Gezond en vervolgens tot een “geïntegreerde aanpak” van gemeente en provincie Utrecht voor het verminderen van de emissies en de overlast vanuit het industrieterrein. Aanvankelijk vanuit de Kaasstolp-benadering, waarbij de totale emissies op het industrieterrein begrensd worden. Uiteindelijk is in 2005 geconcludeerd dat deze aanpak onhaalbaar is en dat de emissies via de individuele milieuvergunningen van de bedrijven aangepakt moeten worden.

Ondergetekende heeft op 14 maart 2001 schriftelijke vragen gesteld over een eerder incident met stof- en geluidsoverlast vanuit Lage Weide (2001/18). De vragen hadden onder meer betrekking op de afstemming van de handhaving tussen de gemeente en de provincie Utrecht. Dat is van belang omdat bij sommige bedrijven de provincie “bevoegd gezag” is en bij andere de gemeente Utrecht.

De antwoorden wekten vertrouwen in een goede samenwerking. De SP-fractie is benieuwd waarom ondanks deze samenwerking vijf jaar na dato dagenlang stankoverlast kan voorkomen zonder dat wordt ingegrepen.

Wij hebben de volgende vragen:

1.
Hoeveel klachten over de recente stankoverlast zijn binnengekomen bij de provinciale milieutelefoon, wanneer was de eerste melding?

2.
Welke actie is hierop ondernomen door de provincie en de gemeente? Zijn er afspraken wie het initiatief neemt voor onderzoek indien er twijfel bestaat of het bronbedrijf valt onder het bevoegd gezag van de provincie, dan wel de gemeente?

3.
Welke afspraken zijn er sinds 1995 gemaakt met de mengvoerbedrijven op Lage Weide ter beperking van de stankhinder? Hoe worden deze afspraken gehandhaafd?

4.
Bij de beantwoording van onze schriftelijke vragen in 2001 is aangegeven dat er nog geen geijkt meetinstrument voor geur bestaat. Is er op dit punt al vooruitgang geboekt, waardoor objectiever valt vast te stellen of er sprake is van stankoverlast?

5.
Zijn er in het kader van het project herstructurering/revitalisering Lage Weide acties voorzien om de milieuhinder van problematische bedrijven terug te dringen? Zo nee, ziet u mogelijkheden om dergelijke acties alsnog toe te voegen aan het programma?

Met vriendelijke groet,

P.F.C. Jansen (SP-fractie).

U bent hier