h

Ontgroening, noodkreet van een nieuw raadslid

10 juli 2006

Ontgroening, noodkreet van een nieuw raadslid

bomenkap

Als enig SP-fractielid stemde Marcel van den Tooren voor de motie Kappen met kappen III, waarmee het college bomen mag kappen terwijl er nog een procedure tegen loopt. De 'groene' Marcel ziet achteraf de 'onhandigheid' in van zijn steun aan de motie in en roept in een open brief het college op haast te maken met te bepalen hoe onterechte kap van bomen kan worden voorkomen.

Utrecht, 3 juli 2006

Open brief:
?Ontgroening, noodkreet van een nieuw raadslid?

Over kappen met te vroeg kappen

Beste bomenliefhebbers van de Utrechtse collegepartijen en andere betrokkenen,

Ik herinner het me nog als de dag van gisteren. De dag van donderdag 27 april 2006. Niet alleen beleefde ik mijn tweede raadsvergadering ? in verband met ziekte was ik pas die week ervoor beëdigd ? maar ook zou het de avond worden van de installatie van het nieuwe college.
Voordat het echter zover was zouden we debatteren over de problematiek van de bomenkap bij grootschalige projecten. Mijn partij diende voortvarend een motie in: ?Kappen met te vroeg kappen-II? waarvan de kern luidde: ?dat bij bouwprojecten waarvoor bomen gekapt moeten worden voortaan het uitgangspunt is dat de kap pas kan plaatsvinden nadat alle benodigde vergunningen onherroepelijk geworden zijn, dus geen beroep meer loopt.? Appeltje, eitje dacht ik, groen als ik was. Die motie gaat aangenomen worden. Nee dus. De collegepartijen hadden een achterkamertje opgezocht waar in gezamenlijkheid besloten werd de motie niet te steunen. Als tegenbod kwam ? toen nog ? raadslid Den Besten met een eigen en veel slappere variant. En zo luidde motie ?Kappen met te vroeg kappen-III? in haar kern: ?dat bij bouwprojecten waarvoor bomen gekapt moeten worden de kap pas kan plaatsvinden nadat alle benodigde vergunningen bruikbaar geworden zijn en draagt het college op zo spoedig mogelijk met een voorstel te komen, waarin wordt vastgelegd hoe onterechte kap van bomen wordt voorkomen.? Ik was nog steeds groen, dacht ?als het niet kan zoals het moet dan moet het zoals het kan? en besloot als enige SP-er voor de motie te stemmen. Dat was niet handig. Naar nu blijkt. De motie werd overigens door een ruime meerderheid aangenomen.

Beste (bomen)vrienden van de Utrechtse collegepartijen,

Ik doe een stevig beroep op u om er bij uw wethouders op aan te dringen motie ?Kappen met te vroeg Kappen-III? met spoed te gaan uitvoeren. Op 27 juni 2006, exact twee maanden na aanname van de motie, heeft het college met daarin uw wethouders het bezwaarschrift ongegrond verklaard dat door de Utrechtse Bomen Stichting was ingediend tegen de kap van 50 knotwilgen langs de Hyperonenweg. Die bomen staan de eventuele toekomstige aanleg van de ontsluitingsweg NOUW 2 in de weg. En dit terwijl de vrijstelling voor de NOUW 2 nog in procedure moet worden gebracht en het college het vrijstellingsbesluit dus nog niet eens heeft genomen, laat staan dat er bezwaar en beroep tegen kon worden gesteld. In het besluit op bezwaar wordt namens het college niettemin gesteld dat de vrijstellingsprocedure bijna is afgerond en dat er "bij ons derhalve geen twijfel bestaat dat de juridische voorwaarden voor realisering van het betrokken project binnen een aanvaardbaar te achten termijn zullen worden vervuld". Het is niet geheel ondenkbeeldig dat het vrijstellingsbesluit NOUW 2 bij de voorzieningenrechter sneuvelt als daar bezwaar tegen wordt gemaakt daar de NOUW 2 pal langs de A2 ligt, waar de grenswaarden luchtkwaliteit in ernstige mate worden overschreden.

Beste collega politici,

Waar blijft nu het door uw motie afgedwongen voorstel van Wethouder Gieberts, onze bomenbewaker uit de tijd dat ik groenlinks nog met hoofdletter ?G? en hoofdletter ?L? schreef? Het voorstel, dat recht doet aan de ook door mij gesteunde motie. Een voorstel waarin door het college wordt vastgelegd hoe onterechte kap van bomen wordt voorkomen. Zolang dat voorstel er niet ligt zullen de hoon van Luis in de Pels Kees van Oosten en de scherpe blikken van mijn fractiegenoten terecht mijn deel zijn. Het voelt als een bittere ontgroening van een nog vers raadslid.

Met collegiale groeten,

Marcel van den Tooren
Raadslid SP Utrecht

Tot dusver heeft alleen D66 gereageerd op Marcels open brief. Ook zij verwachten meer van dit college.

U bent hier