h

Reacties op SP-actie voor zwembad De Krommerijn

31 juli 2006

Reacties op SP-actie voor zwembad De Krommerijn

De SP voert actie voor het behoud van zwembad De Krommerijn als openluchtbad. Op dit moment laat de wethouder voor sport onderzoeken wat er met De Krommerijn moet gebeuren. Een mogelijke uitkomst is dat het zwembad het openluchtkarakter verliest en dat bijvoorbeeld de veel geroemde ligweide aan vierkante meters moet inboeten om huizenbouw mogelijk te maken.

Vele reacties hebben we inmiddels gekregen op ons initiatief. Daarom een bloemlezing.

In de gemeenteraad zullen we het debat graag aangaan met wethouder Janssen (CDA). Maar ook buiten de raadszaal om zijn wij actief.

Op zaterdag 22 juli nam gemeenteraadslid Marcel van den Tooren het initiatief om door middel van een flyeractie bezoekers van De Krommerijn om hun mening te vragen. En nu ook huis-aan-huis-blad ?Ons Utrecht? en het ?Utrechts Nieuwsblad? (AD/UN) aandacht aan de plannen van de wethouder voor sport wordt het tijd voor een bloemlezing van de vele reacties die we van Utrechters hebben mogen ontvangen.

Reageren kan overigens nog altijd op: m.van.den.tooren@utrecht.nl.

Een bloemlezing van reacties

  1. Hierbij steun ik de petitie Zwembad de Krommerijn moet openluchtbad blijven. Ik maak al meer dan 35 jaar intensief gebruik van dit zwembad, zowel 's zomers als 's winters.
  2. Hoewel ik het beleid en programma van de SP absoluut niet onderschrijf, ben ik het wel eens met uw stelling dat er in Utrecht een openluchtbad moet zijn en blijven! Zwembad Krommerijn is een prachtig bad en uniek in zijn soort. Het ligt prachtig tussen de hoge (en dus schaduwrijke) bomen. Daarnaast is het een heerlijke plek om met kleine kinderen heen te gaan, omdat er veel verschillende speelmogelijkheden zijn.
  3. Wat er ook gebeurt: het moet in ieder geval NIET verkocht worden aan een of andere projectontwikkelaar, zoals ik onlangs in het wijkblad las. Dan is het hek van de dam en hebben we binnen de kortste keren helemaal geen zwembad meer.

    Kortom:

    ZWEMBAD KROMMERIJN MOET BLIJVEN!!!!

  4. Doe uw best. Het openluchtbad moet open blijven. Wat is fijner dan zwemmen in de open lucht. Moeten onze kinderen en kleinkinderen dat gaan missen? Nee toch!
    Laten ze wat minder geld aan onnodige dingen verknoeienen en geef het Krommerijnbad een flinke opknapbeurt. Het Noorderbad is ook al verdwenen en niet iedereen kan helemaal naar de Maarseveense plassen gaan. Om van het Henschotermeer maar niet te spreken.
  5. Ik ben er tegen dat de krommerijn een binnenzwembad wordt. Het is inderdaad nog het enigste buitenzwembad in de stad Utrecht en dat moet gewoon zo blijven. Het zou inderdaad ook wel een opknapbeurt kunnen gebruiken. Ik denk zelf dat de gemeente een grote fout begaat door het om te zetten in een binnenbad. Wie gaat er nu met dit weer zwemmen in een binnenbad zoals Den Hommel??? Ik denk ook dat vele mensen de krommerijn verkiezen boven bv de strijkviertel vanwege het feit dat er bij de krommerijn badmeesters rondlopen en er meer te doen is voor de kinderen zoals een voetbalveldje en een klimrek.... Verder vind ik het er prettig. Beter dan enkele jaren geleden ivm de overlast toen door jongeren. Ik voel me er ook veiliger. Dus mensen maak niet die fout want op deze manier zorg je er alleen maar voor dat mensen zich aan jullie gaan ergeren en het buiten de stad gaan zoeken. En dat kan gewoon niet als 4e stad van Nederland zijnde!!!!!
  6. Redenen waarom Kromme Rijn een open luchtbad moet blijven:

    Biologische redenen
    Kinderen met astma hebben minder last van chloorlucht in een open lucht bad.
    De grootste groep kinderen met overgewicht bevinden zich in de lage SES groepen, voor hen is een goedkope mogelijkheid met veel speelgelegen heid romdom noodzakelijk. Zomers gaan veel kinderen van gezinnen die gebrek aan geld en aan speelgelegenheid hebben, wel nog naar een open zwembad, mede omdat daar beter toezicht is ivm de openheid, tenmeer daar het natuurwater steeds vuiler wordt (blauwalg etc.)

    Psychologische/sociologische/culturele redenen
    Een open bad als de Kromme Rijn fungeert als een open ontmoetingspunt tussen jong en oud (er zwemmen veel 50 plussers dagelijks hun rondjes met veel sociale contacten), autochtoon en allochtoon juist door de lage toegangsprijs, er komen veel gezinnen met kinderen , die door het open karakter meer toezicht en overzicht hebben. In een open bad is meer sociale controle een minder gelegenheid om je te verstoppen en om rottigheid uit te halen.Vandaar dat mensen zich daar veiliger voelen. Allochtone meiden die toch al niet zo veel buiten komen (overgewicht, zwemles?)gaan eerder naar een 'open' bad dan naar een gesloten bad, wat ook nog duurder is. Bovendien krijgen ze daar meer zon, nodig ivm vit D tegen rachitis.

    Economische redenen
    Meer beweging met een lage drempel vooral voor de risicogroepen bespaart later veel ziektekosten. De meeste mensen die er komen zullen wellicht wat meer willen betalen voor een open zwembad.Een open bad wordt ook nog opgewarmd door de zon. Aangezien de universiteit er vlakbij ligt zou het handig zijn als de universiteit het zwembad zou adopteren en er voor kunnen zorgen dat er veel studenten zomers als badmeester of vrijwilliger kunnen optreden.

    Conclusie
    Een grote stad (jeugdstad) dient zeker nu de zomers warmer worden, minstens één open bad te hebben, met een lage drempel omdat er in Utrecht veel lage ses gezinnen zijn die zomers geen andere keuze hebben. En omdat een open bad veel meer als een open ontmoetingspunt wordt gebruikt dan een gesloten en duurder zwembad.

  7. Ik juig het initiatief van de SP om zwembad De Krommerijn open te houden en te renoveren zeer toe. Inderdaad verdient een stad als Utrecht ten minste één openluchtbad met zonneweide. De plannen om grof geld te verdienen door de grond bij het zwembad te verkopen en er dure appartementen neer te zetten zijn werkelijk schandalig. (Welke lobby zit daar achter?) Veel mensen in de binnenstad hebben geen tuin, voor hen is juist het openluchtkarakter de grote aantrekkingskracht van het zwembad. Maarsseveen is geen alternatief (niet voldoende toezicht, blauwalg, honden in het water etc). In de winter overdekt zwemmen is prima, maar zomers moet er een openluchtbad zijn!
  8. Inderdaad, het is volstrekt idioot om een prima openluchtbad te vervangen door een zogenaamd zwemparadijs met overkapping. Ik steun van harte de actie van de SP!
  9. Natuurlijk blijft zwembad de Krommerijn een openluchtbad.
    Er zou geen debat voor nodig moeten zijn.
  10. Mede namens vele oudere baantjes zwemmers die geen internet hebben, vragen wij de SP te strijden voor het behoud van een openluchtbad met ín de winter een opblaashal!
  11. Ook wij vinden dat de Krommerijn openluchtbad moet blijven! Hoeveel subsidie krijgt de schouwburg en Vredenburg??? Waarom dan geen openluchtbad voor het "gewone" volk?
  12. Als abonnementhouder, zowel voor zomer- als winterzwemmen, ben ik echt verbaasd over de rigoreuse plannen. Renovatie is inderdaad op een aantal punten gewenst, maar verder is het fantastische lokatie en is het zwembad goed bereikbaar voor veel bewoners (uit alle lagen van de bevolking van Utrecht-Oost, Sterrewijk, studenten, etc., waardoor het m.i. tevens bijdraagt aan integratie).
    T.a.v. de financien zijn er m.i. meerdere mogelijkheden dan "extra bebouwing van het terrein", aangenomen dat dit woningbouw op een deel van het terrein betekent. Ik heb wel eens begrepen dat de ´winter´-stichting een sluitende exploitatie kan draaien. ´s Zomers lukt dit m.i. niet door onder meer falend management. Het is tenenkrommend wat zich vooral deze zomer aan de kassa´s afspeelt. Ten eerste zouden veel meer mensen kunnen worden gestimuleerd een abonnement aan te schaffen (door onder meer reclame en voorkeursbehandeling van abonnementhouders zodra de rijen lang worden) en ten tweede zou de abonnementsprijs wel iets omhoog kunnen. Daarnaast lijkt het mij dat er best een aantal abonnementhouders te porren zijn voor een éénmalige extra (forse) bijdrage t.b.v. de renovatie, die in de jaren daarna (deels) in mindering kan worden gebracht op de abonnementsprijs.
  13. Ik ben het er absoluut mee eens dat er een openluchtzwembad moet blijven met een ruime lig- en speelweide. Het is onvoorstelbaar hoeveel mensen de laatste weken ontzettend veel plezier beleven aan een dergelijke faciliteit. Als je dan ziet wat de beschikbare budgetten zijn voor b.v. Hoog Catherijne en andere plannen, kan ik me nauwelijks voorstellen dat er plannen zijn die een hoger kosten-batenratio (t.a.v. aantal gebruikers, gebruikerstevredenheid, volksgezondheid, integratie etc.) met zich meebrengen.
  14. Wat een geweldige actie! Ik ben het er helemaal eens en wil de actie graag ondersteunen. Ik ben voor en simpele renovatie en behoud van de orginele staat. Graag krijg ik informatie over hoe we meer en beter kunnen lobbyen voor behoud van ons zwembad.
  15. Succes met uw strijd! Als wij mee moeten strijden, dan horen wij dat graag.
  16. Wat fijn dat jouw adres beschikbaar is om voor behoud van het zwembad te pleiten. Ik ben er nl. erg voor dat het zwembad behouden blijft.
  17. Ik ben een zomer- en winterzwemmer (50+) en het valt me altijd op dat het zwembad in een duidelijke behoefte voorziet, dat er een relaxte sfeer heerst en 's zomers een prachtig stukje "natuur" biedt.
  18. Als het om de exploitatiekosten gaat vraag ik me altijd af hoe die zich verhouden tot wat de gemeente in de FC Utrecht investeert? Ik vermoed peanuts.
    Wellicht dat alle hittegolven van deze zomer helpen om het zwembad in stand te houden.
  19. Het behoud van het openluchtbad de kromme rijn acht ik in het allergrootste belang van utrecht. er wordt geweldig veel gebruik van gemaakt. ook de ligweides en speelbadjes dienen behouden te blijven.
  20. Het zwembad Krommerijn is zoals een zwembad moet zijn! En zo moet het blijven.
    Het is een plek
    - met een fantastisch groot grasveld;
    - waar op natuurlijke wijze mensen hun plek zoeken naar behoeften;
    - die groot is. Door de openheid en omvang een gevoel van ruimte heeft, zélfs als het druk is. En dat is bijna nergens in de stad.
    - waar het 'frietkotje' niet opvalt tussen het groen;
    - waar geen muziek schallend uit de luidsprekers komt;
    - waar je geen zere keel krijgt van de chloordampen;
    - waar je niet claustrofobisch wordt van admosfeer-opgesloten-chloor-muziek-en alsmaar kaatsend stemgeluid;
    - waar je in de winter kunt doorzwemmen dankzij de tent;
    - die in de zomer weer alles biedt wat de bezoeker zoekt: gewoon lekker buiten met de wind om je oren in het zonnetje.
    - het is een zwembad dat zomaar daar ligt, onopvallend in de wijk.
    Wie haalt het in zijn hoofd om daar nóg een Kwakkel of Hommel van te maken?
    Dat willen we helemaal niet!
    We worden elke dag en op elke steen er aan herinnerd dat we in een stad wonen. Nog dichter op elkaar dan op een camping.
    Mogen we dan alsjeblieft ons plekje behouden zoals het is! Gewoon een OPENLUCHT zwembad!!!!
  21. Hierbij wil ik laten weten dat ik mij zorgen maak over de toekomstige ontwikkelingen van het zwembad Krommerijn. Ik ben van mening dat het zwembad in zijn huidige vorm gehandhaafd moet blijven. Het Krommerijn zwembad is uniek in zijn vorm en opzet. Natuurlijk heeft het zwembad een opknapbeurt nodig. Wellicht dat in het verleden te weinig tijd en geld is besteed om het zwembad in goede staat te behouden. Nu moet er zoveel geld ingestopt worden dat de ondergang niet meer te vermijden lijkt. Daarnaast wil de gemeente Utrecht het groene gebied rond het zwembad opofferen. Dit lijkt mij geen goed plan.
  22. Voor mij geldt dat een openluchtzwembad vooral OPEN moet zijn. Dus geen constructies met een ?half open dak?. De laatste tijd komen ook vanuit de overheid berichten welke belangrijke functie dit soort zwembaden hebben voor de bevolking.
    Daarnaast door (wellicht) steeds warmere zomers zullen openluchtzwembaden vaker gebruikt gaan worden. Termeer wanneer blijkt dat halverwege het zomerseizoen veel natuurplassen door vervuiling/blauwalg niet meer gebruikt kunnen worden.
  23. Ik vind dat de gemeente Utrecht de signalen uit de bevolking serieus moet nemen, dus:
    - Handhaven huidige vorm zwembad
    - Zorgen voor goede faciliteiten binnen het huidige zwembad
    - verruiming openingsperiode (begin mei tot half september)
    - zorgen voor goede faciliteiten/afspraken met de beheersstichting Krommerijn (winterzwemmen)
  24. De gemeente Utrecht is het aan haar inwoners verplicht om ten minste nog één openbaar openluchtzwembad in stand te houden.
    Niet iedereen kan of wil, om verschillende redenen, het zich permiteren om in de zomer naar verre stranden op vacantie te gaan.
    Dat men nu het bad in de winter op een of andere manier wil overkappen vind ik prima, het mag ook wel wat luxer, niet iedereen is zo spartaans als de zwemmers die er nu in de winter gebruik van maken.
    De financiering moet gewoon uit de algemene middelen gebeuren, voor zo'n grote gemeente zou het een schande zijn als men dit uit handen geeft aan een projectontwikkelaar, dan weten we wel wat er gebeurt!
    In elk geval zou ik de volgende voorwaarden stellen waaraan een nieuw of verbouwd zwembad moet voldoen: openbaar, voor iedereen betaalbaar, behoud van de ligweides, met meer flexibeler d.w.z. op het weer afgestemde openingstijden, het groene karakter van het gebied moet in stand blijven en voor iedereen toegangkelijk worden.
  25. Wij hopen van harte,dat het zwembad een openluchtbad mag blijven met in de winter een overkapping. De visie groen voor poen vinden wij voor een stadsbestuur helemaal onwaardig.
    Een stadsbestuur dient de stad in zijn totaliteit te bezien.
  26. Ik las uw oproep voor reacties over zwembad Krommerijn in ons Utrecht. Ik ben al jaren een veelvuldig bezoeker van het zwembad en zou het heel erg jammer vinden als het zou verdwijnen of alleen binnenbad zou worden. Ik ga meestal door de weeks na mijn werk nog even zwemmen, met mooi weer zoals de afgelopen tijd, maar ook als het minder warm is zoals vorige jaren. Bij warm weer ga ik ook vaak in het weekend.
  27. Mijn ervaring is dat het vaak niet zo druk is, de afgelopen periode met de extreme hitte uitgezonderd. De meeste vaste zwemmers lijken vaak volwassenen die net als ik baantjes trekken. De ligweide wordt meestal maar zeer beperkt gebruikt is mijn indruk. Volgens mij is het dus ook helemaal niet erg als een deel van de ligweide wordt bebouwd. Bij de extreme drukte is dat misschien wel jammer, maar laten we eerlijk zijn: hoe vaak komt dat nu voor? En met de extreme drukte kan het zwembad het eigenlijk verder ook niet aan. Zo heb ik wel eens een uur voor de kassa moeten wachten, en is het zwembad zelf eigenlijk te vol om een beetje in te kunnen zwemmen bij de grote drukte. Het water is ook soms erg vies als het zo druk is.
  28. Dit zijn mijn ideeen. Succes met uw actie.
  29. Mijn mening over het zwembad: juist vanwege de grote ligweide, met gras en grote bomen, is dit zo'n aantrekkelijk zwembad! Wij wonen vlakbij den Hommel, maar we zijn woensdag, in de bloedhitte, juist helemaal naar de andere kant van de stad gefietst omdat je bij het Krommerijnbad je lekker kunt installeren onder een oude es, met kleed en speelgoed en koelbox. Het bad zelf was goed vol, maar er was voor iedereen die dat wilde nog een plek in de schaduw te vinden. Heerlijk! Dit mag niet verdwijnen!!!
  30. Namens mijn 3 collega zwemliefhebbers vind ik dat dit zwembad OPENLUCHTBAD moet blijven!!!!!!!! zwem hier al 40 jaar !!!!!!!!!,in de zomer elke dag ,weer of geen weer. laat het aub zo blijven
  31. Dit is een e-mailbericht van een absolute fan van het enige buitenbad dat mijn stad Utrecht nog rijk is. En volgens het artikel in Ons Utrecht van 26 juli gaan we arm worden. Ik begrijp dat renovatie nodig is, maar heb absoluut geen begrip voor een Kwakel of Hommelvariant. Openluchtbad Krommerijn is een groen en open lichtpuntje in het stadse. Een plek waar vele kinderen, jongeren en ouderen heerlijke zwempret hebben beleefd en nog willen beleven. In een buitenplaats, zonder kunstmatige pretpark-achtige toestanden.
    Een dergelijke plaats zou door de Gemeente moeten worden ondersteund. Ook (of misschien wel juist) als dit financieel betekent dat quitte spelen er niet in zit.
    Alsjeblieft geen Kwakel of Hommelvariant om het financieel rond te breien.
    Ik wil volgend jaar weer een zomerabonnement nemen, maar alleen als dat helemaal buiten kan. Met een enorme ligweide om me heen.
  32. Graag wil ik gehoor geven aan de oproep in het artikel van "Ons Utrecht" waarin wordt opgeroepen een mening te geven over de toekomst van openluchtbad Krommerijn. Ik ben erg blij dat u, en de andere leden van de SP, zich actief in gaan zetten voor behoud van dit pareltje van eenvoud en geluk zo centraal in 'ons Utrecht'. De gedachte aan bebouwing in de directe nabijheid, of, erger nog, een opleuking van het bestaande naar zwem"paradijs" achtige inrichting is voor mij, (man 45 jaar) en mijn dochter (10 jaar) een gruwelijk. Natuurlijk, huizen zijn nodig, maar nog belangrijker is de mentale en fysieke ruimte die door een plek als Krommerijn aan de bewoners, ook de toekomstige, van Utrecht geboden wordt. Zo veel van die plekken zijn er niet, waar je nog een beetje weg kunt kijken, met groen, je vrijelijk kunt bewegen, ook op een drukke dag, met een badje, kleedhokje en een hokje voor een ijsje.
  33. Ik hoop daarom dat uw actie succes zal hebben en zal leiden tot, wat mij betreft, slechts renovering van het bestaande. Ik besef dat financiering ervan een stok in de handen van de projectontwikkelaars is, maar niet alles hoeft in 1x te gebeuren. Ik vermoed dat gebruikers van het bad geen probleem zullen hebben met geleidelijke verbetering van de voorzieningen.
    Zelf heb ik enige overlast wel over, voor een verbetering op deze wijze, als dat zou betekenen dat het "verschlimbesser" plan daarmee van de baan zou zijn. Ik weet natuurlijk niet hoeveel bezoekers het bad trekt, maar zou een donateursactie nog iets kunnen opleveren?
  34. Alvast dank voor uw moeite, en weet u verzekerd van mijn steun!!
  35. Weinig steden kunnen bogen op zo?n mooi buitenbad als Krommerijn. Twee zeer aantrekkelijke baden voor kinderen en mooie speeltoestellen. Het zou zonde zijn als Utrecht zijn buitenbad verliest. Zwembaden zijn natuurlijk nooit kostendekkend, evenmin als openbaar vervoer. Een zwembad is een gemeenschapsvoorziening en behoort gewoon met gemeenschapsgeld te worden betaald. Laat eventueel een sponsor toe, zoals bij de schouwburg gebeurt. Houdt Krommerijn Open Lucht!
  36. Ik ondersteun de actie van SP van harte en ik hoop echt dat het zwembad zijn huidige uitstraling behoudt: een 50 meter sportbad zonder fratsen zonder overdekking en een grote ligweide!
  37. Via deze weg wilde ik laten weten het volstrekt oneens te zijn met de huidige plannen van de gemeente Utrecht m.b.t. het zwembad Kromme Rijn. Juist de wijdsheid van de ligweide en de grote bomen zijn zo karakteristiek voor dit laatste echte buitenbad binnen de gemeente Utrecht. Maar i.p.v een renovatie/opknapbeurt schijnt de gemeente ook dit kleine paradijs om te willen toveren tot een beklemmende noviteit. Het is niet voor niets dat zelfs vanuit Zuilen mensen in de zomermaanden met een abonnement daar al om 7 uur hun baantjes gaan zwemmen. En dan heb ik het niet over jongeren, maar over reeds gepensioneerden.
  38. Is het ook niet weer typisch iets voor het huidige Utrechtse college om met grootste plannen te komen die ten koste van een stuk groen moeten gaan? Makkelijk, poot maar weer een stel villa?s ergens neer. Dat levert wat op. Leve de ontwikkelingsmaatschappijen en de vastgoed maffia. Toen destijds de blaashal in de herfst over het zwembad het begaf, was de gemeente nergens te vinden.
    Nee, het college was toen geloof ik al druk in de weer de reddingsplannen voor financieel-criminele FC Utrecht voor te bereiden. ( ik citeer Rinda den Besten: ?een stad als Utrecht verdient profvoetbal??.laat me niet lachen..nee dat deed onder anderen de heer Lelieveld van Midreth..oud-doelman?)
  39. Ik vind het ronduit schandalig dat een gemeente niet bereid is / niet de durf vertoont om te investeren in een Kromme Rijn die blijft zoals hij is. Het financiele plaatje dat als argument wordt gebruikt, is in mijn ogen een lachertje. Wordt er niet veel meer gemeenschapsgeld over de balk gesmeten met uiteindelijk door de burgers betaalde politie inzet bij ?sportieve festiviteiten? in de Galgenwaard???
  40. Waarom kan er wel veel geld gepompt worden in Galgenwaard en FC Utrecht, maar is er geen geld voor een opknapbeurt van zwembad de Krommerijn?
  41. Al 46 jaar woon ik in Utrecht en heb diverse zwembaden zien verdwijnen. Zwembaden de Kwakel en Den Hommel zijn veranderd in zwemparadijzen, waar maar weinig tijd is ingeruimd voor baantjestrekkers. Ook het kinderbad van zwembad de Krommerijn is een spektakelbad geworden, waardoor er geen enkel kinderbad meer in Utrecht is, waar kinderen dat wat ze bij zwemles hebben geleerd verder kunnen oefenen. Ooit hadden we een prachtig wedstrijdbad en duiktoren bij den Hommel. Hier werden veel zwemwedstrijden gehouden.
  42. Utrecht wil graag sportstad worden: waarom dan niet inzetten op een goed vernieuwd openluchtzwembad met apart duikgedeelte, zoals vroeger in den Hommel, waar dan wedstrijden gehouden zouden kunnen worden. Daarbij graag voor in de winter een nieuwe blaashal, voor de huidige gebruikers. En niets meer van de ligweides afhalen, dat was juist het fijne van de Krommerijn: je hoefde niet hutje mutje naast elkaar te liggen.

U bent hier