h

Zwembad Krommerijn moet openluchtbad blijven!

20 juli 2006

Zwembad Krommerijn moet openluchtbad blijven!

De mussen vallen van de hitte van het dak. In de Krommerijn, het enige resterende openluchtbad van de gemeente Utrecht, kan je over de hoofden lopen. Helaas zijn de toiletten op twee na buiten gebruik door een defecte riolering. De gemeente verwaarloosde jarenlang het onderhoud en denkt er nu over om het bad te vervangen door een peperduur, grotendeels overdekt, zwemparadijs gefinancieerd door aanpalende commerciele voorzieningen. Dat zien de SP en de bezoekers niet zitten!

Actie openluchtbad Krommerijn Marcel vd Tooren

Het is hard nodig dat er wat geld gestoken wordt in een opknapbeurt van het bad. De kuip moet voorzien worden van een nieuwe afwerklaag, de kleed- en toiletruimten mogen ook wel eens een keer onderhanden genomen worden. Verder snakken de zwemverenigingen die het bad in de wintermaanden gebruiken naar een nieuwe blaashal.

Maar dat de Krommerijn een openluchtbad moet blijven staat voor iedereen als een paal boven water. Behalve voor B&W van Utrecht. Zij laten drie varianten uitwerken, waaronder een overdekt zwembad met sauna en aanpalende voorzieningen. Vermoedelijke reden: de vrijkomende grond zou goud geld opleveren voor commerciele bestemmingen?
SP-gemeenteraadslid en woordvoerder sport Marcel van den Tooren organiseerde daarom op zaterdag 22 juli een poortactie voor de ingang van de Krommerijn.

Actie zembad Krommerijn-Marcel vd Tooren
Initiatiefnemer Marcel van den Tooren in gesprek met bezoekers van het zwembad

Zijn conclusie na enkele uren folderen en gesprekken voeren: "Vrijwel iedereen die hier komt zwemmen snakt naar een "goeie ouwe stijl" zwembad, betaalbaar, met een mooie ligwei en fatsoenlijk toezicht. Zij zien het helemaal niet zitten als hier een peperdure multifunctionele accommodatie gebouwd zou worden. Er komen hier zelfs veel mensen uit de randgemeenten, die hun openluchtbaden inmiddels ook gesloten hebben. Wat ons betreft krijgt het zwembad een simpele opknapbeurt en wordt er daarnaast eens goed gekeken naar het beheer. Dat kan veel beter. Zo zou je de openingstijden bij goed weer moeten verlengen tot de avonduren. Wellicht zijn er ook mogelijkheden om de zwemverenigingen beter te betrekken bij het beheer."

Bezoekers van de Krommerijn die ideeën hebben over de opknapbeurt en het beheer van het zwembad kunnen hun suggesties mailen naar m.van.den.tooren@utrecht.nl. De toekomst van de Krommerijn wordt op 21 september a.s. besproken in de raadscommissie maatschappelijke ontwikkeling.

U bent hier