h

Hoogleraar: 'fusie Hydron levert niet de beloofde voordelen op'

29 augustus 2006

Hoogleraar: 'fusie Hydron levert niet de beloofde voordelen op'

Op initiatief van de SP presenteerde professor Hans Schenk op dinsdag 29 augustus voor de raadscommissie Bestuur en Veiligheid zijn second opinion over de geplande fusie van waterbedrijf Hydron Midden-Nederland met Hydron Flevoland en Vitens. Is een fusie in het voordeel van Utrecht of is het beter de fusie te verwerpen? Schenks conclusie: begin er niet aan.

De directie van Hydron stelt dat de fusie leidt tot een efficientere bedrijfsvoering en daarmee lagere tarieven voor de klant en hogere dividenden voor de aandeelhouder. Schenk constateert dat een cijfermatige onderbouwing van deze stellingen ontbreekt. Op grond van onderzoek van het Engelse bureau Ofwat onder 80 waterbedrijven zou de optimale schaalgrootte voor een waterbedrijf in de orde van 400.000 aansluitingen liggen. Daarboven zorgt iedere verdubbeling voor een verhoging van de kosten met 1,5 Ć  1,7%. Het geplande fusiebedrijf gaat 2,3 miljoen aansluitingen bedienen, wat ver boven de optimale grootte is.

professor Hans Schenk

Een ander voordeel dat de fusie met zich mee zou brengen, is dat een groot bedrijf leidt tot meer robuustheid. De leveringszekerheid neemt toe en de schaalvergroting zorgt ervoor dat het personeel met al zijn kennis en expertise minder snel vertrekt. Ook deze beloofde voordeeltjes worden volgens Schenk niet aannemelijk gemaakt. Sterker nog, uit de praktijk blijkt dat personeel de voorkeur heeft voor kleinschaligere organisaties. Tevens is er momenteel geen sprake van een leveringsprobleem in het gebied dat Hydron bedient, dus ook dit argument voor de fusie gaat volgens Schenk niet op.

Daarnaast blijkt uit de praktijk dat fusies in de publieke sector naderhand nauwelijks terug te draaien zijn.Verder wordt in het commerciƫle bedrijfsleven 60% van alle fusies in de loop der tijd weer teruggedraaid.
Tenslotte levert maar 15% van alle uitgevoerde fusies de beloofde voordelen op. Hans Schenk kan daarom een fusie van Hydron Midden-Nederland met Hydron Flevoland en Vitens alleen maar ontraden.

U bent hier