h

Ingestorte trap bij Stadhuisbrug leidt tot veel slachtoffers

7 augustus 2006

Ingestorte trap bij Stadhuisbrug leidt tot veel slachtoffers

(Laatste update: 7 augustus 19:52 uur, ipv veertien twintig gewonden)

Op zondagavond 6 augustus rond 21.45 uur stortte tijdens een openluchtconcert bij de Stadhuisbrug een trap naar beneden. Hierbij raakten voor zover nu bekend twintig mensen gewond, van wie een aantal zeer ernstig. Het is op dit moment nog onduidelijk hoe het ongeluk exact heeft kunnen gebeuren. Wel duidelijk is dat niet de trap zelf het begeven heeft, maar dat de bevestiging van de trap aan de kade niet tegen het gewicht van de mensenmassa op kon.

Er lopen diverse onderzoeken, waaronder een strafrechtelijk onderzoek, die uit moeten wijzen hoe een en ander heeft kunnen gebeuren. Hulpdiensten waren gisteravond snel ter plekke. Aanwezige omstanders hebben volgens de autoriteiten dermate coƶperatief meegewerkt dat slachtoffers snel van hulp konden worden voorzien. Hiermee is een grotere ramp voorkomen, aldus loco-burgemeester Den Besten tijdens de persconferentie van vanmiddag.

SP Raadslid Marcel van den Tooren arriveerde rond de klok van 23.00 uur bij de Stadhuisbrug. ?Ik kreeg een telefoontje van mijn ouders die het nieuws op het NOS-journaal zagen. Als een speer ben ik naar het Stadhuis gefietst. De sfeer was unheimisch maar ook rustig. Zaken leken onder controle. Mensen liepen aangeslagen rond. Met name ooggetuigen wilden en konden ook geƫmotioneerd hun verhaal kwijt bij aanwezige hulpverleners. De meeste gewonden waren al naar diverse ziekenhuizen vervoerd. En tegen 24.00 uur werd de massaal toegestroomde pers te woord gestaan tijdens een ingelaste persconferentie. Loco-burgemeester Den Besten kon tijdens die bijeenkomst niet veel anders dan haar medeleven betonen met de slachtoffers en de directe omstanders. Zij wilde niet vooruitlopen op de schuld- en verantwoordelijkheidsvragen. En dat lijkt mij een zeer terechte en wijze opstelling van de loco-burgemeester.?

De gemeente heeft twee telefoonnummers ingesteld waar mensen die nu nog in onzekerheid zijn over familie, vrienden of bekenden met hun vragen terecht kunnen, 030 - 2 86 33 74 en 030 - 2 86 33 75. Mensen die bij het concert aanwezig waren en getuige waren van het instorten van de trap kunnen, als zij behoefte hebben met iemand te praten, ook dit nummer bellen.
Verder kunnen getuigen die behoefte hebben om met iemand te praten contact opnemen met Slachtofferhulp. (telefoonnummer 0900 - 0101, maandag tot en met vrijdag, tussen 9.00 en 17.00 uur)

U bent hier