h

Protest tegen geweld Isral

19 augustus 2006

Protest tegen geweld Isral

Samen met de Internationale Socialisten, de Palestijnse Gemeenschap Nederland, Stichting Talliq en andere betrokkenen protesteerde de SP Utrecht vandaag op de Stadhuisbrug tegen het buitensporige geweld van Israël in de bezette gebieden en Libanon. Met grof geschut heeft Israël de infrastructuur van Libanon met de grond gelijk gemaakt. Het huidige staakt-het-vuren kwam laat, te laat voor 1100 Libanese burgers die bij de Israëlische bombardementen zijn gedood. De SP veroordeelt deze barbaarse agressie en eist een onmiddellijke stopzetting van het geweld in de Palestijnse bezette gebieden en terugtrekking van de Israëlische troepen uit Libanon.

Wapendoorvoer

In de maanden juni en juli van dit jaar, direct voorafgaand aan de Israëlische inval in Libanon, heeft Nederland nog 23 wapenvrachten op Schiphol doorgelaten. Onder de doorgevoerde wapens ? veelal afkomstig uit de Verenigde Staten ? zitten vele tientallen miljoenen stuks munitie en onderdelen daarvan.

Terwijl de Ierse regering de doorvoer van wapens naar Israël in juli verbood legde de regering Balkenende de doorvoer van wapens via Schiphol geen strobreed in de weg. Hiermee is de Nederlandse regering moreel medeverantwoordelijk voor het geweld van Israël. Dit geweld heeft de afgelopen maanden tot meer dan 1000 burgerslachtoffers in Libanon geleid. Door het staakt-het-vuren is dit geweld gelukkig grotendeels voorbij. Het geweld tegen Palestijnen in de bezette gebieden gaat echter onverminderd door.

De SP roept de regering op het Ierse voorbeeld te volgen en zo haar bijdrage te leveren aan vrede in het Midden-Oosten.

Op zaterdag 23 september wordt een internationale actiedag tegen de oorlog gehouden. In Amsterdam wordt op het Museumplein vanaf 13.00 uur een demonstratie georganiseerd.

Meer informatie:
www.stopoorlog.nl
utrecht.sp.nl

U bent hier