h

SP Utrecht: Maak van Utrecht geen Staphorst aan de Vecht

13 augustus 2006

SP Utrecht: Maak van Utrecht geen Staphorst aan de Vecht

Naar aanleiding van o.a. protesten van boekhandel Steven Sterk is bekend geworden dat het college in Utrecht een einde wil maken aan de zondagsopenstelling van winkeltjes in het Museumkwartier. Jarenlang heeft de gemeente gedoogd dat deze winkels elke zondag open mochten zijn om de levendigheid voor het toerisme in deze buurt te vergroten. Niemand heeft daarover, zo verklaart de gemeente zelf, ooit geklaagd. Nu wil het college de extra toeristische ontheffingsmogelijkheid, die sinds 1996 is opgenomen inde winkeltijdenverordening, intrekken. Het baseert zich hierbij op de uitslag van het Utrechtse referendum (2005) en een motie over de meubelboulevard (2005).

De SP vindt dat het college hierin te ver doorschiet. Dat de Utrechtse bevolking het grootschalig winkelen heeft afgewezen, betekent niet dat kleine winkeltjes die van de ontheffingsmogelijkheid gebruik maken, ’s zondags dicht moeten. Bovendien vindt de SP het ontoelaatbaar dat de wethouder de winkels al vijf maanden dwingt hun deuren dicht te houden onder bedreiging van een fikse boete. Voor het intrekken van een verordening is vereist dat de gemeenteraad daar een stem over uitbrengt. Pas dan kan het college tot eventuele zondagsluiting overgaan.

En hoe verhoudt zich dit tot de grootschalige verkoop van fietsen dit weekend in de Jaarbeurs? Hiervoor geldt kennelijk geen extra ontheffing. Caroline Sarolea is zeer verbolgen over deze gang van zaken: ‘Het is duidelijk dat de wethouder hier met twee maten meet. Het belangrijkste is echter dat de kleine winkels in het museumkwartier zo snel mogelijk weer hun deuren kunnen openen. Wat een blamage voor de promotie van de vierde stad van Nederland.’

U bent hier